Kliknite ovdje za pretragu
Gume Seiberling automobil

Guma Seiberling

Poduzeće je Seiberling Rubber Company bio američki proizvođač guma za motorna vozila. Godine 1898. Frank A. Seiberling kupio je bivšu tvornicu slame i kartona u gradu Akron u državi Ohio te osnovao poduzeće Goodyear Tire & Rubber Company (nazvano po Charlesu Goodyearu, izumitelju vulkanizirane gume). Vodio je poduzeće tijekom 15 godina u svojstvu direktora, a zatim je 1921. poduzeće dokapitalizirano i reorganizirano. Frank Seiberling i njegov brat Charles dali su ostavku i osnovali poduzeće za gumu kao materijal i proizvod koje nosi njihovo ime.

Poduzeće Seiberling Rubber Company osnovano je 1921. godine u gradu Barberton, državi Ohio. U samo šest godina poduzeće Seiberling prešlo je s 330. na 7. mjesto u industriji guma. Tijekom Drugog svjetskog rata poduzeće je Seiberling proizvodilo gume za teške artiljerijske dijelove. Poduzeće je Seiberling također izumilo gaznu površinu s nazubljenim silnicama i termalnim prorezima za gume.

Reklama je poduzeća Seiberling Tire u 1940-ima do 1950-ih godina učinilo slogan trgovačke marke poznatim: „Ime u koje možeš imati povjerenja, u gumi.”

Sredinom 1960-ih poduzeće je Seiberling pokrenuo asortiman SuperWidePort, dijagonalnu radijalnu gumu namijenjenu za tržište velikih automobila koje je bilo u punom zamahu. Guma je imala bijelu stranu s jedne strane i crvenu liniju s druge strane kao karakteristične oznake vrlo česte na tržištu guma u to vrijeme. Guma se relativno dobro prodavala unatoč radnim značajkama konkurenata koji su nudili dobre proizvode uključujući Polyglas poduzeća Goodyear, Wide-Oval poduzeća Firestone, Tiger Paw poduzeća Uniroyal i Radial T/A poduzeća BF Goodrich. Taj uspjeh nije prošao nezapaženo, a početkom 1970-ih Velika je trojka izvorno na svoje automobile stavljala Seiberlingove gume.

Unatoč komercijalnim uspjesima i prvim postignućima poduzeće se Seiberling nije moglo prilagoditi i držati korak s tržišnim kretanjima, pogotovo kada su stigla strana poduzeća koje su brzo predstavila radijalnu gumu.

Poduzeće je kupilo poduzeće Firestone Tire and Rubber Company, a zatim je prešla u ruke poduzeća Bridgestone pa ga je ponovno preuzelo poduzeće Firestone. Gume Seiberling više se ne prodaju na američkom tržištu, ali se trgovačka marka još uvijek distribuira u nekim državama. Proizvode se u tvornicama poduzeća Firestone, a namijenjene su korisnicima koji žele kontrolirati svoj proračun unutar raspona odabranih veličina.

Gume za vozila/ putnička vozila