Pretraga po dimenzijama

Kupnja guma za kamp prikolicu

Gume za kamp prikolice moraju biti čvršće od klasičnih guma. Riječ je o ojačanim gumama "C-tipa", primjerice: 215/65 R16C 109R. Savjetujemo vam da zamijenite svoje gume najmanje svakih šest godina radi vlastite sigurnosti.

Kada ne upotrebljavate kamp prikolicu, savjetujemo vam da slijedite sljedeće preporuke kako biste izbjegli deformaciju karkase guma:

 • Zamijenite gume posebnim nosačima namijenjenima za dugotrajno parkiranje.
 • Ili s pomoću dizalice podignite kamp prikolicu tako da gume više nisu u dodiru s tlom.
 • Ili podignite kamp prikolicu kako biste promijenili položaj guma za četvrtinu okretaja prije ponovnog spuštanja.

Koji je ispravan tlak guma za kamp prikolice?

Ako u priručniku proizvođača nije naveden tlak, savjetujemo vam da gume napumpate na 3 bara i najviše 3,5 bara za ojačane gume C-tipa. Ako je tlak naveden u priručniku proizvođača, slijedite upute.

Je li potrebno napumpati stražnje gume za vuču kamp prikolice ili prikolice?

Na stražnje gume možete dodati 0,4 bara tlaka u odnosu na preporuku za uobičajenu uporabu. Vaše se gume neće deformirati.

Koje gume kupiti za kamp prikolicu?

 • Michelin Agilis +
 • Hankook Vantra LT RA18
 • Goodyear Efficientgrip Cargo
 • Bridgestone Duravis R660
 • Michelin Agilis Crossclimate
 • General Tire Eurovan A/S 365
 • Nokian Cline VAN
 • Linglong GreenMax VAN
 • Apollo Altrust All Season
 • Achilles Multivan

Najpopularnije veličine:

Karavan, kao i svako drugo vozilo, mora biti opremljen kvalitetnim pneumaticima. To je važno kako bi vozač mogao imati dobre osjećaje za volanom. Kvaliteta guma također utječe na upravljivost. Izbor karavanske gume stoga treba biti pažljivo odabran jer ovisi o vašoj sigurnosti i udobnosti vožnje. Kroz ovaj vodič, Gumelider.com.hr vam nudi praktične savjete za odabir vaših karavanskih guma i za povećanje njihovog vijeka trajanja.

Kako prepoznajemo karavansku gumu?

Sa svojom impozantnom veličinom, karavan je dizajniran da podnese veće terete od malih automobila. Njegove gume izložene su velikim pritiscima i stoga se razlikuju od klasičnih modela. Pneumatici karavana lako se prepoznaju po oznaci "C" na njihovom boku. To je indikacija koja potvrđuje da su prilagođeni za podnošenje vrlo velikih tereta na dugim putovanjima. Gume s ovom vrstom oznake koriste se na karavanima, kamperskim vozilima i dostavnim vozilima.

Također je moguće na karavan montirati pneumatike za kamperska vozila. Ovi modeli, prilagođeni kamperskim vozilima, podnose znatno veće terete. To su najbolja rješenja ako želite imati vrlo veliku sigurnosnu marginu.

Kada zamijeniti karavanske pneumatike?

Velika većina stručnjaka slaže se da je vijek trajanja karavanskih guma oko 6 godina. Stoga savjetuju da ih zamijenite u tom roku. Međutim, zamjena može biti potrebna čim guma postane zastarjela. To se može dogoditi bilo kada. Kako se vozilo koristi i kako se održava također su odlučujući faktori za dugovječnost pneumatika. Evo nekoliko pokazatelja koji će vam pomoći odlučiti je li ili nije pravo vrijeme za zamjenu guma.

Dob

Dob kotača je važan pokazatelj. Dob ovdje ne označava trajanje upotrebe, već se mora odrediti prema datumu proizvodnje. Ova informacija je napisana na boku guma. To su posljednje četiri znamenke DOT koda.

Bez obzira koristi li se vozilo često ili ne, njegove gume se s vremenom troše. Nakon određene faze, guma gubi na učinkovitosti, stoga je važno redovito provjeravati svoje pneumatike.

Dubina gaznog sloja

Ovo je pouzdan pokazatelj koji vam omogućuje da donesete pravu odluku. Osim trajanja upotrebe, nekoliko drugih faktora može biti uzrok trošenja karavanskih guma:

 • Podržani tereti ;
 • Sunce ;
 • Stanje cesta ;

Ovim različitim elementima možemo dodati trajanje nepokretnosti. Zapravo, dugotrajna nepokretnost potiče veće trošenje dijelova gaznih slojeva pneumatika koji su u kontaktu s tlom. To uzrokuje nesrazmjernu degradaciju ovih traka. To je jedan od razloga koji mogu potaknuti njihovu zamjenu.

Prosječna dubina gaznih slojeva guma koje trenutno nude većina proizvođača je 8 mm. Čim dostigne 3 mm, preporučuje se zamjena kotača. Nikako ne čekajte zakonski limit od 1,6 mm. Zašto? Guma takve debljine već je izgubila na performansama pri kočenju. Što više odgađate zamjenu, veći su rizici od nesreće.

Ne zanemarujte ni druge znakove starenja: pukotine, rezovi, pucanje…

Gubitak tlaka

Ako ste navikli na vožnju karavana, onda znate da njihovi pneumatici obično gube između 1 i 2 PSI mjesečno: to je normalno. Međutim, ako taj broj dosegne 50 PSI ili više, to je loš znak. Karavanske gume koje neobično gube tlak mogu otežati vožnju. Stoga redovito provjeravajte, posebno prije svakog putovanja. Ako su gubici prečesti i veliki, definitivno je vrijeme za razmišljanje o zamjeni.

Kako uspješno odabrati karavanske gume?

Najvažniji kriteriji koje treba uzeti u obzir prilikom kupnje karavanske gume su:

 • Dimenzije ;
 • Indeks opterećenja ;
 • Indeks brzine ;
 • Izbor marke.

Dimenzije variraju ovisno o proizvođaču. Stoga morate odabrati gume koje imaju iste dimenzije kao originalni modeli. To vrijedi za dimenziju, ali i za indeks opterećenja i brzine. Vožnja s pneumaticima koji imaju neodgovarajući indeks opterećenja vrlo je opasna. Vaše gume mogu puknuti ako težina vozila premašuje ono što mogu podnijeti.

Kako pronaći ove različite informacije?

Ne znate kako čitati ove različite vrijednosti na gumi? Pregledajte bok i primijetit ćete natpis ovog oblika: 205/55RC16 91V.

Broj 205 predstavlja širinu (tj. veličinu) u milimetrima. 91 označava indeks opterećenja i znači da guma ne može podnijeti težinu iznad 615 kg pri maksimalnoj brzini. Indeks brzine je označen slovom (ovdje V). Pretraživanjem s ovim kriterijima pronaći ćete modele karavanskih guma koji odgovaraju vašem vozilu.

Imajte na umu da su to klasične oznake za kotače koji se postavljaju jedan po jedan. Na nekim karavanima, instalacije se vrše 2 po 2 (govorimo o dvostrukoj montaži). U tom slučaju, karavanske gume za instalaciju imaju dvostruke indekse. Uzmimo ovaj primjer: 195/50R15 104/102R. To znači da za jednostavnu montažu, dopušteno opterećenje je 850 kg (indeks 102). Dok je za dvostruku montažu, ona je 900 (104) kg.

Najvažnije što treba zapamtiti je da odabrani indeks brzine i opterećenja mora biti reguliran i odgovarati indikacijama proizvođača.

Koju karavansku gumu odabrati ovisno o godišnjim dobima?

Odabir vaših pneumatika također ovisi o razdoblju tijekom kojeg planirate kampirati. Ako na primjer želite otići u planine ili putovati tijekom zime, morate odabrati specifične gume. Obucite svoje vozilo pneumaticima označenim M+S (Mud and Snow) i homologiranim 3PMSF (Three Peak Mountain Snow Flake). Njihova upotreba nije obavezna u Francuskoj za razliku od drugih zemalja (Njemačka na primjer), ali je vrlo preporučljiva. Dizajnirani su da vam osiguraju bolje prianjanje za tlo tijekom hladne sezone. Tako optimiziraju udobnost na cesti i smanjuju rizik od proklizavanja.

Povećanje dugovječnosti karavanskih kotača: kako postupiti?

Dobro je poznavati kriterije za odabir karavanskih guma. Ali još je bolje znati kako ih koristiti da bi trajali dugo. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći.

Nikada ne vozite s kotačima čiji je tlak nenormalan. Možete ih napuhati azotom kako biste smanjili gubitke. Vrlo je važno da poštujete preporučene vrijednosti u pogledu idealnog tlaka za karavanske gume: između 3 i 4,5 bara. Preporučuje se povećanje od 0,3 bara kako bi se nadoknadila brza gubitak ako planirate putovati daleko.

Ako želite vozilo ostaviti nepokretno na duže vrijeme, koristite podupirače da ga podignete kako biste sačuvali gazne slojeve (možete koristiti i druge specijalne metalne nosače). Jednom mjesečno, napravite četvrtinu okreta na sve 4 gume kako se ne bi deformirale.

Naš izbor karavanskih guma

Da bi vam pomogao u odabiru, Gumelider.com.hr nudi izbor visokoučinkovitih proizvoda. U našem katalogu pronaći ćete sljedeće modele:

 • Agilis + od Michelin ;
 • Vantra LT RA18 od Hankook ;
 • Duravis R660 od Bridgestone ;
 • EfficientGrip Cargo od Goodyear…

Nokian Cline Van, Achilles Multivan, General Tire Eurovan A/S 365, Michelin Agilis Crossclimate i Apollo Altrust All Season također su učinkoviti modeli karavanskih guma koje ćete pronaći kod nas.

Model Vantra LT RA18 od Hankooka je jedan od najtraženijih od naših kupaca. Nudi vrlo dobru stabilnost i optimalnu sigurnost dok podnosi teške terete. Agilis + od Michelin također je vrlo učinkovit čak i na mokrom asfaltu.

Što zapamtiti?
Karavanske gume prepoznaju se po oznaci "C" ili "CP" na njihovom boku. Tlak i trošenje treba redovito kontrolirati.

LiveChat
Whatsapp Messenger