Pretraga po dimenzijama

Online kupnja ljetnih guma

Na našim mrežnim stranicama pronađite više od 100 dostupnih marki i na tisuće ljetnih guma na zalihama po najpovojnijim cijenama.

Znate li kada morate promijeniti ljetne gume?

Budući da je dubina glavnog žljeba vaših guma manja od 3 mm, njihove se performanse smanjuju: nestabilne na vlažnom tlu, lošija kontrola vozila, veći zaustavni put, smanjena pokretljivost…

Na našim ćete stranicama naći širok izbor ljetnih guma. Razvrstali smo ih u 3 asortimana kako bismo vam olakšali pretraživanje:

 • Asortiman "Premium" obuhvaća najpoznatije proizvođače kao što su Michelin, Continental Goodyear, Bridgestone, Pirelli...
 • Asortiman "Quality" obuhvaća poznate proizvođače druge klase ili koji pripadaju proizvođačima kategorije "Premium" kao što su Uniroyal, Barum, Kleber, Firestone…
 • Asortiman "Budget" obuhvaća azijske proizvođače ili one s najnižim rasponom cijena, primjerice: Ling Long, Westlake, Landsail, Hifly, Goodride...

Jesu li povoljne gume kvalitetne?

Neovisno o cijeni vaših guma sve su one prošle ista homologacijska ispitivanja i ispunjavaju zahtjeve europskih standarda. "Jeftine" gume imaju zadovoljavajuće performanse prema stručnim časopisima i brojnim pozitivnim mišljenjima naših kupaca. Nema razloga za strah.

Gdje kupiti povoljnije ljetne gume?

Gumelider.com.hr prati konkurenciju i svakodnevno se usklađuje s najnižim cijenama kako bi vam pružio najpovoljnije cijene cijele godine! Usporedite recenzije, cijene, pogledajte naš vodič za najbolje ljetne gume i izaberite. Dostava se može izvršiti na adresu po vašem izboru ili u jednu od naših partnerskih stanica za montažu. Na stanicama GumeLider.com.hr sigurno ćete naći ljetne gume i to uvijek po najpovoljnijoj cijeni.

Koje ljetne gume kupiti za vozilo?

 • Goodyear Efficientgrip Performance
 • Hankook Ventus Prime 3 K125
 • Hankook Kinergy ECO K425
 • Dunlop Sport Bluresponse
 • Michelin Energy Saver +
 • Michelin Primacy 4
 • Firestone Roadhawk
 • Kleber Dynaxer HP3
 • Uniroyal Rainsport 3
 • Falken Ziex ZE310 Ecorun
 • Vredestein Sportrac 5
 • Landsail LS388
 • Nexen N'Blue HD Plus
 • Linglong GreenMax HP010
 • Rovelo RHP-780P
 • Goodride Sport SA-37

Najpopularnije veličine:

Kvaliteta i karakteristike automobilskih guma doprinose udobnosti vožnje i sigurnosti putnika. Iz tog razloga, važno je odabrati gume koje su prilagođene svakom godišnjem dobu. Tako, kada dođe ljetna sezona, ljetne gume su neophodne kako bi se prilagodile klimatskim uvjetima. Želite li saznati više? Ovaj detaljni vodič pruža vam brojne informacije koje će vam pomoći da sve saznate o ljetnim gumama kako biste napravili pravi izbor i pravilno ih koristili.

Ljetna guma: što je posebno kod nje?

Ljetna guma je dizajnirana da pruži vrlo dobro prianjanje na cestu u meteorološkim uvjetima koji se javljaju od proljeća do jeseni. To je zapravo standardna guma koja prati većinu novih ili rabljenih vozila prilikom isporuke.

Karakteristike ljetne gume

Da bismo prepoznali ljetne gume i razlikovali ih od drugih vrsta guma, pregledavamo tri glavna parametra:

 • Profil gazeće površine. Naime, gazeća površina ljetne gume ima manje lamela i manje duboke profile od zimske gume.
 • Materijali koji se koriste su različiti od onih za zimsku gumu, dizajnirani su za rad na temperaturama iznad 7 °C, na suhim i mokrim površinama. Ispod ove temperature, ljetna guma gubi na učinkovitosti.

Profil gazeće površine

Ljetne gume imaju manje lamela od zimskih guma. Ova struktura im omogućuje bolje prianjanje na cestu, dok pozitivno utječe na kočenje.

Manje profila na gazećoj površini pruža veće prianjanje na suhoj cesti. Ipak, pazite da dobro provjerite dubinu profila pomoću indikatora trošenja. S istrošenim ljetnim gumama, rizik od akvaplaninga se znatno povećava.

Postoje li oznake za ljetne gume?

Kotači vozila mogu nositi razne specifične oznake. To mogu biti piktogrami s tri vrha sa pahuljicom, 3PMSF (za zimske gume), ili oznaka ALL SEASON. Međutim, za razliku od drugih modela, ljetne gume nemaju tipičnu oznaku koja bi pokazivala sezonu u kojoj bi se trebale koristiti. Možete pronaći popis oznaka koje mogu biti prisutne na bočnoj strani guma u našem vodiču.

Prednosti ljetnih guma

U usporedbi s zimskim ili 4-sezonskim modelima, kada su optimalni uvjeti korištenja ispunjeni, ljetna guma omogućuje bolju vožnju. Zahvaljujući svojim karakteristikama, ona:

 • Bolje koči na suhoj cesti u usporedbi s zimskom ili 4-sezonskom gumom (dobiva se gotovo 2 metra kočione udaljenosti u gradovima)
 • Pruža veću udobnost zahvaljujući nižoj razini buke
 • Omogućuje manju potrošnju goriva

Nedostaci ljetnih guma

Kada temperatura okoline padne ispod 7 stupnjeva, ovaj tip gume više nije preporučljiv. U tim uvjetima, guma postaje tvrđa i manje elastična. Stoga se njegovo prianjanje na cestu smanjuje. Preporučuju se zimske gume ili 4-sezonske gume kako bi se osigurala vaša sigurnost.

Koju veličinu odabrati za ljetne gume?

Bilo da imate 4x4, gradski automobil ili SUV, ne smijete odabrati bilo koju veličinu guma za vaš automobil.

Da biste saznali koju veličinu guma trebate odabrati, pogledajte dokumente vašeg automobila, rub vrata ili poklopac spremnika za gorivo. Tamo se nalaze veličine koje preporučuje proizvođač.

Evo primjera: 195/65 R15 91 T. Ova oznaka pokazuje da guma ima:

Koliko u prosjeku koštaju ljetne gume?

Vrlo je teško dati procjenu cijene gume, ona ovisi o mnogo stvari:

 • Veličina gume
 • Odabrana marka (popust, kvaliteta, premium)

Najvažnije je prilagoditi gumu koju kupujete vašoj upotrebi i očekivanjima. Vožnja s kineskom gumom od 30€ ne predstavlja nikakav problem ako svoj automobil koristite samo u gradu za kratke vožnje. Ako, s druge strane, očekujete izvanredne performanse na stazi s ovom vrstom gume, sigurno ćete biti razočarani.

Može li se koristiti ljetne gume zimi?

Već malo naslućujete odgovor, zar ne? Ako je svuda snijeg, poledica, ili ako redovito smrzava, vrijeme je za postavljanje zimskih kotača ili modela za sve sezone. Korištenje ljetnih guma u ovim uvjetima je opasno, jer loše ubrzavaju, loše koče, lakše klize i gube vuču.

Svaka guma ima svoje karakteristike, i ako je ljetna guma dizajnirana da savršeno prianja na cestu po toplom vremenu, vrlo loše će podnijeti snijeg ili učestalu kišu.

Kada treba promijeniti ljetne gume?

Prvi faktor na koji možete obratiti pažnju prilikom kupnje novih guma je starost vaših trenutnih kotača. Preporučuje se da ne prelazite 10 godina čak i ako smatrate da njihovo trošenje nije napredovalo. Zapravo, guma koja se koristi gubi na učinkovitosti, pa možete imati gumu daleko od granice indikatora trošenja, ali s potpuno neučinkovitom gumom. Osim toga, nakon 5 godina redovite upotrebe, vaše gume treba provjeriti profesionalni mehaničar barem jednom godišnje.

Da biste pronašli starost svojih guma, morate pogledati DOT oznaku gume koja se nalazi na bočnoj strani guma.

Osim toga, vijek trajanja standardnog modela ovisi o brojnim faktorima, uključujući njegov dizajn, vrstu vozila na kojem je instaliran, klimu, stanje cesta, kao i vaš stil vožnje. Rupe, prekomjerne brzine, nagla ubrzanja i kočenja mogu ga oštetiti. S normalnom upotrebom, planirajte zamjenu svakih 20 do 40 000 km u prosjeku.

Indikator trošenja s kojim su opremljene gume pomaže vam da znate kada je potrebna zamjena. To će biti slučaj ako je ovaj indikator, koji je obično postavljen na gazećoj površini (na dubini od oko 1,6 mm), dostignut.

Ako su bočne strane kotača ili ventili oštećeni, ako postoji perforacija od 1 cm ili više na gazećoj površini ili hernija, trebali biste razmisliti o njihovoj što skorijoj zamjeni.

Na kraju, posljednji simptom koji može ukazivati na problem je smanjenje udobnosti vožnje. To se može očitovati, na primjer, vibracijama vozila, smanjenjem stabilnosti na cesti ili manje preciznim kočenjem. Prije dugog putovanja (kao što su odmori), provjerite stanje svojih guma. Ako imate sumnje o potrebi za popravkom ili zamjenom, nemojte se ustručavati zatražiti mišljenje stručnjaka.

Što na kraju treba zapamtiti o ljetnim gumama?

Općenito, vaš automobil se isporučuje s klasičnim gumama poznatim kao "ljetne gume", standardnim modelima koji vam omogućuju udobnu vožnju automobila izvan zimskih mjeseci. Ove gume su savršene za vožnju po bilo kojoj vrsti ceste, u gradu kao i na autocesti, sve dok je temperatura iznad 7° i kiše nisu česte u vašem području. Slobodno nas kontaktirajte ako imate poteškoća s odlukom o izboru guma. S modelom vašeg automobila i načinom na koji ga koristite, moći ćemo vam savjetovati koju vrstu gume kupiti.

Nikada ne zaboravite da bez obzira na vrstu guma koje koristite, od presudne je važnosti redovito provjeravati tlak u gumama. Čak i najbolja guma, kada se ne koristi pravilno, ne može vam pružiti optimalne performanse.

LiveChat
Whatsapp Messenger