Pretraga po dimenzijama

Kupnja guma za skuter

Gumelider.com.hr nudi vam velik izbor guma iz asortimana "gume za skuter". Pratimo cijene konkurenata i sustavno se usklađujemo s najnižima kako bismo vam pružili najpovoljnije cijene.

Besplatna dostava od 1. gume za skuter kupljene na našim mrežnim stranicama.

Koje su najbolje gume za skuter?

 • Michelin City Grip
 • Bridgestone Battlax scooter
 • Pirelli Diablo Scooter
 • Dunlop Scootsmart
 • Heidenau K66
 • Heidenau K66 M+S Snowtex
 • Bridgestone Hoop B02 Pro
 • Bridgestone Battlax TH01
 • Metzeler Feelfree

Najpopularnije veličine:

Skuterske gume se obično brzo troše. Zbog toga je važno dobro ih odabrati kako bi se mogle koristiti dugo vremena. Koje su kriterije koje treba uzeti u obzir prilikom odabira najbolje gume za skuter? Kako ih održavati? Otkrijte u nastavku praktične savjete od Gumelider.com.hr.

Zašto pažljivo odabrati skuterske gume?

Za razliku od drugih vrsta motocikala s dva kotača, skuter je namijenjen vožnji po gradu. Stoga je udobnost vozača ono što najviše brine proizvođače. Da bi to postigli, svaki aspekt vozila, uključujući dizajn kotača, osmišljen je s ingenioznošću. Iz tog razloga su dimenzije skuterskih guma znatno manje od dimenzija kotača klasičnih motocikala. Međutim, iako ova karakteristika omogućava vozaču da se na cesti osjeća ugodnije, brzo može postati hendikep kada gume počnu trošiti. Osim toga, ako gume vašeg skutera nisu dobre kvalitete, teško ćete voziti u kišnom vremenu.

Zato je važno da pažljivo odaberete skuterske gume. Trebali biste se usredotočiti na kvalitetu umjesto na cijenu guma. Jedan od najboljih načina za to je odabir guma poznatih marki: Michelin, Dunlop, Pirelli, Bridgestone, Metzeler… Odabirom guma ovih prestižnih proizvođača dostupnih na Gumelider.com.hr, možete biti sigurni da ćete dobiti vrhunske dijelove koje ćete koristiti dugo vremena.

Osim marke, postoje i drugi jednako važni kriteriji koje treba uzeti u obzir prilikom odabira guma prikladnih za vaše dvokotačno vozilo.

Skuterske gume: uzeti u obzir dimenzije za pravi izbor

Prije nego što odaberete bilo koju gumu, prije svega morate znati dimenzije koje odgovaraju vašem skuteru. Ako ne možete provjeriti dimenzije na originalnoj opremi, možete ih pronaći u priručniku za upotrebu skutera.

Treba napomenuti da dva kotača skutera nemaju isti promjer, stoga ni dimenzije guma nisu iste. Ako uzimamo primjer Honda Forza (jedan od najprodavanijih skutera u Francuskoj), dimenzije guma su 120/70-15 sprijeda i 140/70-14 za stražnji kotač.

Prvi broj u svakoj referenci označava preporučenu širinu sekcije od strane proizvođača. Dakle, u slučaju Forza, preporučena širina je 120 mm sprijeda i 140 mm straga. Međutim, moguće je koristiti šire gume, sve dok ne trljaju okvir vašeg vozila. S druge strane, uže gume mogu narušiti performanse skutera. Nemojte se ustručavati konzultirati se s vašim mehaničarom prije odabira guma alternativne veličine.

Što se tiče drugog broja, on odgovara omjeru između visine i širine sekcije guma. U slučaju Honda Forza, normalna visina treba predstavljati 70% širine. Na kraju, brojevi 15 sprijeda i 14 straga označavaju unutarnji promjer guma.

Ove dimenzije se razlikuju od skutera do skutera. Imajte na umu da preporuke dizajnera moraju biti poštovane ako želite voziti sigurno. U stvari, značajna promjena veličine guma može utjecati na maksimalnu brzinu vašeg skutera, pa čak i na potrošnju goriva.

Poznavanje indeksa opterećenja i brzine

Baš kao i dimenzije, indeksi opterećenja i brzine su informacije koje treba uzeti u obzir za pravilan odabir skuterskih guma. Prvi pokazuje maksimalno opterećenje koje guma može podnijeti.

Što se tiče indikatora brzine, to je alfabetski kod koji omogućava procjenu maksimalne brzine koju možete postići s vašom gumom. Na primjer, indeks K na gumi znači da može voziti brzinom manjom ili jednaku 110 km/h.

Da biste saznali koje indekse opterećenja i brzine trebate odabrati, najbolje rješenje je da se obratite originalnoj gumi.

Odaberite gume prema vremenskim uvjetima

Za sigurnu i udobnu vožnju s dobrom cestovnom stabilnošću, trebali biste odabrati skuterske gume prema sezoni. Za odabir guma, imamo izbor između:

 • Skuterske gume za ljeto;
 • Skuterske gume za zimu;
 • Skuterske gume za sve sezone ili gume za sve sezone.

Kao što njihovo ime sugerira, ljetne gume su dizajnirane za vožnju po suhim cestama tijekom ljetnog razdoblja. Ove gume su često vrlo izdržljive kada se dobro održavaju.

Što se tiče zimskih guma (koje često nose oznaku M+S), one su napravljene za upotrebu kada temperatura padne ispod 7 °C. Guma je mekana i sprječava proklizavanje na mokroj ili snježnoj podlozi. Imajte na umu da je ovaj tip guma manje izdržljiv od prvog, posebno ako ste navikli voziti po gradu.

Iako nije tako učinkovit kao zimska ili ljetna guma, guma za sve sezone je izbor koji treba napraviti ako ne želite mijenjati kotače između dvije sezone. Može se voziti po suhom, snježnom ili mokrom tlu.

Gdje kupiti skuterske gume?

Jednom kada znate koju vrstu skuterskih guma vam treba, ostaje samo da pronađete prodajno mjesto. Za to postoje različite opcije:

 • Kupnja u trgovini koja pripada marki;
 • Kupnja u fizičkoj trgovini specijaliziranoj za prodaju rezervnih dijelova različitih marki;
 • Online kupnja.

Prva opcija može biti praktična ako već imate svoje preferencije u pogledu marke. U tom slučaju, samo trebate otići u najbližu Michelin ili Kenda trgovinu (ovisno o vašem izboru), opremljeni informacijama o skuterskim gumama koje tražite. Međutim, trošak kupnje može biti visok.

Druga i posljednja opcija imaju zajedničke točke. U fizičkim trgovinama kao i na e-commerce stranicama, možete birati između više marki. Međutim, online kupnja je daleko najbolje rješenje ako se uzmu u obzir brojne prednosti koje nudi.

Za početak, web stranice za prodaju guma online nude širok spektar proizvoda različitih marki. Na Gumelider.com.hr, nudimo vam više od 200 marki guma, od najpopularnijih do manje poznatih široj javnosti. Pružamo vam sve informacije koje su vam potrebne za usporedbu različitih marki prije nego što napravite svoju narudžbu. Kupnja guma online također vam omogućuje uštedu novca. Na Gumelider.com.hr, stalno pratimo cijene naših konkurenata kako bismo vam mogli ponuditi najniže cijene na tržištu.

Osim pristupa proizvodima velikih marki, druga prednost online kupnje je mogućnost naručivanja i dostave bilo gdje. Dostavljači Gumelider.com.hr dostupni su u roku od najviše 72 sata, bez obzira na vaše mjesto stanovanja u Francuskoj. Prema vašim potrebama, također vas možemo povezati s lokalnim centrom za montažu kako bi zamjena vaših skuterskih guma bila učinjena prema pravilima struke.

Kako pravilno održavati skuterske gume?

Trošenje profila je glavni neprijatelj guma skutera. Da biste produžili vijek trajanja ovih guma, trebate poduzeti određene mjere opreza. Kako to učiniti?

Balansiranje guma prilikom montaže

Često se događa da pojedinci sami zamijene svoje kotače, bez pomoći profesionalca. Sigurno, to je rješenje koje smanjuje vaše troškove, ali najmanja pogreška može vas skupo koštati. Na primjer, ako balansiranje nije dobro izvedeno, vaše gume će se brzo trošiti i bit ćete prisiljeni ponovno ih zamijeniti nakon nekoliko mjeseci. Stoga je bitno da se ova regulacija vrlo dobro izvede prilikom montaže ako želite dugo koristiti svoje nove kotače.

Nakon montaže guma, također vam savjetujemo da vozite s oprezom neko vrijeme kako bi se vaše gume mogle učinkovito uhodati. Naime, nove gume su nestabilne. Stoga morate voziti otprilike 50 do 200 kilometara prije nego što postignu optimalnu razinu performansi.

Redovito prilagođavajte tlak zraka u vašim gumama

Razina tlaka zraka utječe na vijek trajanja guma i čak na stabilnost na cesti. Ako je tlak nedovoljan, maksimalna brzina vašeg skutera bit će smanjena, a to će dovesti do visoke potrošnje energije. U tom slučaju, trošenje guma bit će vrlo brzo. Podsjećamo, preporučljivo je napuhnuti gume tlakom od 1,9 do 2,5 bara za prednji kotač i 2,5 do 2,9 bara za stražnji kotač (ovisno o tipu skutera).

Tlak zraka u skuterskim gumama brzo se smanjuje kada se koriste. Stoga razmislite o redovitoj provjeri ovog faktora nakon što ste prešli duge udaljenosti.

Što treba zapamtiti o skuterskim gumama?

Vožnja sa skuterskim gumama bez profila je prekršaj prema prometnim propisima. Također povećavaju kočioni put. Ako primijetite da su vaši kotači istrošeni, odmah ih zamijenite. U katalogu Gumelider.com.hr, pronaći ćete različite modele i marke novih guma koje odgovaraju dimenzijama vašeg dvokotačnog vozila i koje su dugotrajne.

LiveChat
Whatsapp Messenger