Kliknite ovdje za pretragu

Kako skladištiti neuporabljene gume ?

Konačno ste se odlučili za novi par zimskih guma ? Spremni ste da se suočite sa zimom i poleđenim cestama?

Ali gdje pohraniti gume tijekom zime ? Lako je znati da ih zasigurno nećete pohraniti ni u dječiju sobu (zbog mogućnosti pucanja), niti u kuhinju (prisustvo gasnih produkata, visoke temperature itd, niti ćete ih pohraniti u kupatilo (vlaga), ali nije lako znati koje mjesto je odgovarajuće.

Evo ukratko uvjeta koje trebate poštovati kako biste idealno sačuvali gume.

Gume se ne smiju skladištiti na dulje vrijeme. U pravilu, skladištenje od više mjeseci u uvjetima po vašoj želji imat će negativan utjecaj na gumu.

Skladištenje demontiranih guma

Gume se moraju održavati u prostoru u sjeni, zaklonjene od dnevne svjetlosti (s obzirom da ozon ima korozivni utjecaj na kaučuk) i pri niskoj temperaturi. Prostor mora biti dobro provjetren (bez strujanja zraka).

Podrum ili radionica su bolji nego tavan ili garaža zbog velikih oscilacija u temperaturi.

Gume se trebaju naslagati vertikalno kako bi se izbjegle deformacije, te olakšala montaža. Ne smiju biti obješene ili naslagane na bok.


Ako gume čuvate sa bijelim natpisima između, morate staviti natpise jedan na drugi kako biste izbjegli prijenos crnog kaučuka na bijeli dio.

Jednako je moguće svaku gumu obložiti plastičnom vrećom za vrt, izbacujući što je više moguće zraka kako bi se guma sačuvala od vanjske prašine i vlage.

Gume sa spremnikom za zrak moraju biti ispuhane napola kako bi bile skladištene.

Pogledajte dobro unutrašnjost gume prije montaže, jer vlaga može napasti metalne slojeve gume, te bi se mogli oštetiti ventili za zrak.

Važno je redovito okretati demontirane gume kako se gume nebi istrošile sa jedne strane.

Skladištenje guma montiranih na naplatak

U odnosu na ovo prvo, mnogo je bolje skladištiti gume montirane na naplatak. Za ovo međutim morate imati zamjenske naplatke. Važno je da ih skladištite na bok, a ne okomito. Nasuprot gumama bez naplataka, gume montirane na kotače se mogu objesiti.


Prednosti: skladištenje ne može izazvati nikakva oštećenja.

Kako biste izbjegli rizik od trošenja, i u ovom slučaju redovito okrećite kotače.

Je li istrošena guma beskorisna ?

Fenomen spljoštenosti koji je rezultat nebrige tijekom skladištenja guma u pravilu nestaje nakon zagrijavanja gume. Ipak, spljoštenost koja je rezultat dugog perioda bez okretanja gume (duljeg od 6 mjeseci) može prouzročiti nepopravljivu štetu.

Neke gume su više podložne oštećenjima od drugih :

  • Gume visokih performansi koje posjeduju oznaku visoke brzine su osjetljivije na fenomen spljoštenosti zbog elastičnosti najlona od kojeg su napravljene.
  • Gume čiji je profil uži, također su osjetljivije na fenomen spljoštenosti.
  • Ako je guma montirana na naplatak, mora biti napuhana do preporučanog tlaka kako bi dobila na otpornosti

Za slučajeve na slikama koje smo upravo razmatrali, osnovno je obilježavanje guma (prednja lijeva, prednja desna, itd.) kako biste poštovali znakove sigurnosti za okretanje guma.

Skladištenje guma montiranih na vozilo

Kako ne biste za kratko vrijeme uništili gume, gume morate osloboditi težine vozila tako što ćete vozilo postaviti na podloške. Ako se to pokaže nemogućim, tlak u gumama se mora povećati za 25% te se vozilo mora pomjeriti svaka tri mjeseca.

Vozila koja se ne kreću moraju se pomjeriti svaka tri mjeseca, kako bi se izbjegla pojava fenomena spljoštenosti.