Kliknite ovdje za pretragu

Kako ispravno promijeniti gume

Savjetuje se da vozilo opremite sa 4 identične ili slične gume. Ukoliko su vaša dva seta guma previše različita, moguće je da ne reagiraju dovoljno brzo što može otežati upravljanje vozilom.


Mijenjanje samo jedne gume

Pravilnik za puteve precizno navodi da razlika u dubini između glavnih žlijebova dvije gume montirane na istu osovinu ne smije prelaziti 5 milimetara.

Ako je kod vas takav slučaj te ako trebate promijeniti jednu od vaših guma, apsolutno bi je trebalo zamijeniti drugom koja je identična u svakom pogledu. Zamjenska guma će morati imati potpuno iste karakteristike: marku, profil, indeks nosivosti, oznaku brzine i promjer.


Mijenjanje dvije gume

Kada su vaše gume istrošene, veoma je važno da ih zamijenite. Gume u dobrom stanju jamče vam sigurnost u vašem vozilu. Važno je da za zamjenu rabljenih guma odaberete gume koje su slične originalnima.

Ako trebate mijenjati gume na vašem vozilu, važno je da one najmanje istrošene stavite nazad. S obzirom da prednju osovinu kontrolira vaše upravljanje volanom, vi možete reagirati odozgo u slučaju gubitka prijanjanja, za razliku od zadnje osovine koja se ne može kontrolirati.

Tijekom mijenjanja guma provjerite jesu li previše istrošene. Brzom kontrolom možete otkriti probleme u paralelizmu ili izbalansiranosti.

Ukoliko je mjera istrošenosti guma dosegla 1,6 mm, potrebno je što brže promijeniti gume. Što više budete čekali da se približite toj mjeri, to je veći rizik od aquaplaninga


Mijenjanje 4 gume

Kada su sve četiri gume istrošene, možete ih zamijeniti gumama iste veličine. Ako vam vaš profil odgovara, možete odabrati gume istog proizvođača. Ako to nije slučaj, možete odabrati između velikog broja povoljnih guma koje postoje na internetu.


A što je sa odnosom kvalitete i cijene?

Važno je tijekom kupnje guma, razmotriti njihovu dugotrajnost. Ponekad je skuplje kupiti jeftinu gumu kako biste uštedjeli u trenutku kupnje. Ta će guma možda kraće trajati i biti lošije kvalitete; stoga će je trebati češće mijenjati.

Tijekom mijenjanja guma, važno je u obzir uzeti više kriterija :

  • Buka koju one proizvode
  • Prianjanje
  • Kvaliteta gume
  • itd...

Treba naći kompromis.