Kliknite ovdje za pretragu

Optimizirati prianjanje guma

Prianjanje gume je veoma važan element sigurnosti. Ono može varirati od 1 do 10 prema kvaliteti premaza, tla, profilu dizajna gume, ali i ovisno o klimatskim uvjetima.

Dakle postoji više slučajeva :

Suho tlo

Po suhom tlu idealno je voziti sa glatkim gumama, kao što su F1. Te gume se zovu glatke gume. Što su gume šire, to imaju više površine kontakta sa putem, te je prianjanje bolje.

Te su gume rezervirane za vožnju po stazama. Zabranjeno je kružiti putevima sa ovom vrstom guma. Međutim, postoje i polu-glatke gume koje imaju nekoliko žljebova što vam omogućava slobodnu vožnju.

GumeLider.com.hr u zalihama ima nekoliko polu-glatkih guma :

Prednosti : Prianjanje je udeseterostruči, automobil izgleda kao da se zalijepio za cestu.
Mane : Šasija se može deformirati ako nije dovoljno čvrsta

Dakle, treba obratiti pozornost, prilagodite gumu vašem vozilu tako što ćete odabrati više ili manje čvrstu strukturu kao i šire ili uže gume.

gume na suhom tlu

Vlažno tlo

Na ovakvoj vrsti tla, za gumu nije najvažnije dobro prianjanje već njena dobra sposobnost da izbaci vodu kako se nebi riskirao aquaplaning. Izrezi na gumama su veoma važni. V izrezi su daleko najučinkovitiji.

Prednosti : Jako dobra evakuacija vode
Mane : Slabije prianjaju jer izrezi smanjuju širinu gaznog sloja.

gume na vlažnom tlu

Snjegovito tlo

Ova vrsta premaza je uzrok mnogih sudara tijekom zime. U nekim ekstremnom slučajevima potrebno je rabiti lance čak i ako imate zimske gume. Kada temperatura padne ispod 10°C, vaše ljetne gume više nisu efikasne. Tada se potrebno opremiti zimskim gumama.

Gume za snijeg rabe izreze sa trakicama kako bi optimizirale prianjanje

Prednosti : Izrezi sa trakicama na zimskim gumama omogućavaju dobro prianjanje u zimskim uvjetima. Sa ovim gumama više nećete imati straha od vožnje po snijegu.
Mane : Ova vrsta guma slabije prianja uz suh put. Pored toga, brže se troše ako ih rabite tijekom cijele godine.

guma snjegovita cesta