Pretraga po dimenzijama

Kupnja cestovnih sportskih guma za motocikl

Gumelider.com.hr nudi vam velik izbor guma iz asortimana "gume za motocikl za cestovne i sportske terene". Pratimo cijene konkurenata i sustavno se usklađujemo s najnižima kako bismo vam pružili najpovoljnije cijene.

Besplatna dostava od 1. gume za motocikl kupljene na našim mrežnim stranicama.

Koje su najbolje cestovne gume za motocikl?

 • Michelin Pilot Road 4 GT
 • Continental Contiroadattack 2 Evo
 • Pirelli Angel GT
 • Bridgestone T30 Evo
 • Dunlop Sportmax Roadsmart 2
 • Dunlop Roadsmart 3
 • Metzeler Roadtec Z8 Interact
 • Metzeler Roadtec 01
 • Avon Storm 3D X M

Koje su najbolje gume za motocikl za sportske aktivnosti?

 • Continental Sport Attack 3
 • Dunlop SportSmart 2 Max
 • Metzeler Sportec M7 RR
 • Michelin Pilot Power 3
 • Bridgestone S21
 • Pirelli Diablo Rosso III

Najpopularnije veličine:

Gume za cestovne i sportske motocikle ne služe samo za kretanje. Također doprinose sigurnosti vozača, udobnosti vožnje i postizanju optimalne ravnoteže. Iz tog razloga, bolje je odabrati gume vrhunske kvalitete. Kada promijeniti gume na sportskom cestovnom motociklu? Koje vrste guma možete odabrati? Kako ih pravilno održavati?

Različite vrste guma za sportski cestovni motocikl

Proizvođači na tržištu nude veliki izbor guma kako bi zadovoljili različite potrebe i trendove koje usvajaju motociklisti:

 • Cestovne gume;
 • Sportsko-cestovne gume;
 • Sportske gume;
 • Sve-terenske gume.

Cestovne gume su dizajnirane za dugotrajnu upotrebu. Odgovaraju potrebama ljudi koji puno voze na javnim cestama.

Sportsko-cestovne gume su mnogo svestranije i učinkovitije od običnih guma. Izrađene su tako da mogu podnijeti teške terete (prtljagu, putnika) i određene cestovne uvjete. To su vrlo izdržljive gume s kojima možete voziti s punim povjerenjem.

Sportske gume imaju gume koje nisu tako izdržljive kao gume za sportske cestovne motocikle. Međutim, pokazuju posebnu osjetljivost, pružajući tako optimalno iskustvo vožnje. Njihova struktura omogućuje vozaču da osjeti najmanje nesavršenosti na cesti. Zahvaljujući ovim informacijama u realnom vremenu, može bolje predvidjeti ponašanje svog motocikla. Ove vrste guma su obično namijenjene vožnji na stazi.

Sve-terenske gume su izvrsni suputnici na cesti. Imaju široke čepove koji im omogućuju savršeno prianjanje na tlo, bez obzira na njegovu prirodu (pijesak, blato, labavo, kamenito…). Ove gume su vrlo učinkovite u zavojima. Također pružaju izvrsno kočenje. Općenito, sve-terenske gume za sportski motocikl nisu homologirane za cestu.

Kada treba promijeniti gume na sportskom cestovnom motociklu?

Promjena guma na sportskom cestovnom motociklu može biti potrebna u određenim situacijama. Promjena se također može izvršiti preventivno, kada se predviđa neposredan problem.

U slučaju probušene gume ili pukotine

Guma koja je probušena velikim oštrim predmetom mora se zamijeniti. Nema mogućnosti trajne popravke u ovim okolnostima. Kada je probušena guma već mnogo puta popravljana, najbolje je ponovno je zamijeniti.

Također obratite pažnju na stanje bočnih strana vaših kotača. Ako su na njima prisutne brojne pukotine, tada treba razmisliti o zamjeni.

U slučaju neobičnih vibracija

Kolo u lošem stanju može uzrokovati stalne vibracije na upravljaču motocikla, čime se otežava vožnja. To može biti zbog prisutnosti kile ili deformacije gume. U oba slučaja, najbolje rješenje je zamjena dotične opreme.

U slučaju trošenja

Redovito provjeravajte gazni sloj svojih guma kako biste procijenili njihov stupanj trošenja. Kada debljina gume padne ispod 1 milimetra, guma se mora zamijeniti. Zabranjeno je voziti s gumama koje su dosegle ovu naprednu razinu trošenja.

Kako odabrati gume za sportski cestovni motocikl?

Odabir guma za sportski cestovni motocikl nije jednostavan zadatak. Ali moguće je uspjeti uzimajući u obzir određene parametre:

 • Dimenzije vaše originalne opreme;
 • Indeksi brzine i opterećenja preporučeni od strane proizvođača motocikla;
 • Sezona;
 • Vrsta terena;
 • Funkcioniranje (bez zračnice ili s zračnicom).

Dimenzije

Kada želite odabrati gume za sportski cestovni motocikl, neophodno je uzeti u obzir dimenzije guma preporučene od strane proizvođača vozila. To je vrlo važno, jer upotreba prevelikih guma može negativno utjecati na ponašanje vašeg motocikla.

Da biste pronašli dimenzije svojih originalnih guma, obratite se informacijama napisanim na njihovoj bočnoj strani. Bez obzira na marku gume, vidjet ćete natpis u sljedećem formatu: 190/55-17 75W.

Prva tri broja predstavljaju redom širinu gume u milimetrima, omjer visine/širine i promjer felge. Dovoljno je da ih prenesete svom prodavaču kako biste pronašli novu gumu istih dimenzija.

S druge strane, možete odlučiti kupiti opremu čije su dimenzije različite od dimenzija vaših originalnih guma ako smatrate da je to korisno. Ali u tom slučaju, također ćete morati paziti da vaše nove gume ne krše norme koje je postavio proizvođač (margine).

Indeksi brzine i opterećenja

Indeks brzine gume je abecedni broj koji označava maksimalnu brzinu kojom može voziti. Na primjer, ako je indeks brzine gume W, to znači da može podnijeti maksimalnu brzinu od 270 km/h. Ponekad se na nekim kotačima nalazi oznaka ZR. Jednostavno znači da te gume mogu voziti brzinom većom od 240 km/h.

Što se tiče indeksa opterećenja, on pokazuje maksimalnu težinu koju guma može podnijeti. Na primjer, indeks opterećenja 75 znači da kotač može podnijeti maksimalno opterećenje od 387 kg.

Ove dvije informacije možete pronaći na bočnoj strani vaših originalnih guma, nakon dimenzija.

Strogo se ne preporučuje (i zakonski je zabranjeno) montirati opremu s indeksima brzine i opterećenja nižima od onih na vašim originalnim kotačima. S druge strane, možete koristiti gume s većim vrijednostima.

Sezona

Vožnja zimi ne predstavlja iste izazove kao vožnja ljeti. To morate uzeti u obzir prilikom odabira guma za sportski cestovni motocikl. Ako često vozite zimi, možete odabrati opremu koja na bočnoj strani ima oznaku M+S. Ova oznaka pokazuje da guma može voziti po snježnim stazama. S druge strane, ako su vaši izlasci ograničeni na ljetno razdoblje, tada možete odabrati standardne gume za sportski cestovni motocikl.

Koji su najbolji brandovi guma za sportski cestovni motocikl?

U sektoru guma za sportski cestovni motocikl, neki proizvođači se posebno ističu svojim znanjem i vrlo specifičnom stručnošću. Njihovi proizvodi uključuju inovativne tehnologije koje poboljšavaju udobnost i iskustvo vožnje vozača. Trenutno, najbolji brandovi guma za sportski cestovni motocikl su:

Michelin je nesumnjivo jedan od najvećih brandova u sektoru guma. Njegove vrhunske gume za sportski cestovni motocikl imaju savršeno prianjanje na mokrim cestama kao i na suhim stazama. Osim toga, brand ima značajan tržišni udio.

Bridgestone je također vrlo prestižan brand na međunarodnoj razini. Njegova slava nije daleko od one Michelinove. Bridgestone nudi modele guma za sportski cestovni motocikl koji su vrlo izdržljivi i koje možete koristiti dugo vremena. Njegovi proizvodi su također cijenjeni zbog njihovih izvrsnih performansi u pogledu prianjanja i stabilnosti.

Continental je jedan od proizvođača čije se gume za sportski cestovni motocikl najviše kupuju u Europi. Njegovi kotači kombiniraju performanse i izdržljivost. Karakteriziraju ih udobnost i sigurnost koju pružaju tijekom vožnje.

Metzeler je također brand koji motociklisti vrlo cijene, iako nije tako poznat kao Michelin, Bridgestone ili Dunlop. Nudi vrlo sofisticirane kotače koji se polako troše i čije su performanse na neravnim terenima izvrsne.

Kupnja guma ovih brandova omogućuje vam da opremite svoj sportski cestovni motocikl vrhunskim gumama.

Postoje i druge manje poznate marke koje nude kvalitetne gume po vrlo konkurentnim cijenama. Možemo spomenuti: Avon Tyres, Duro, Kenda Tyres, Mitas, Maxxis… Ako ne možete nabaviti premium brand gume, možete se okrenuti ovim proizvođačima. Njihove gume su dostupne na našoj web stranici.

Kako pravilno održavati svoje gume?

Da biste održali svoje gume za sportski cestovni motocikl u dobrom stanju, izbjegavajte što je više moguće naglo kočenje. To uzrokuje brzo trošenje vaših guma. Iz istog razloga, također biste trebali izbjegavati drift ako imate obične gume. S druge strane, pazite da uravnotežite svoje kotače prilikom montaže novih guma kako se ne bi prerano trošile iznutra.

Tlak vaših guma je također važan. Kotači koji su stalno podnapuhani ili prenapuhani vrlo se brzo troše. Za podsjetnik, pravilan tlak za gume sportskog cestovnog motocikla obično se kreće između 2 i 2,5 bara.

Sve u svemu, zaključujemo da za uspješan odabir guma za sportski cestovni motocikl treba uzeti u obzir određeni broj kriterija. Bez obzira na vaše preferencije u tom pogledu, možete pregledati katalog Gumelider.com.hr kako biste pronašli vrhunske gume koje će zadovoljiti vaše potrebe.

LiveChat
Whatsapp Messenger