Pretraga po dimenzijama

Kupnja guma za motokros i trial

Gumelider.com.hr nudi vam velik izbor guma iz asortimana "gume za motokros i trial". Pratimo cijene konkurenata i sustavno se usklađujemo s najnižima kako bismo vam pružili najpovoljnije cijene.

Besplatna dostava od 1. gume za motocikl kupljene na našim mrežnim stranicama.

Koje su najbolje gume za motokros i trial?

 • Pirelli Scorpion Rally STR
 • Pirelli Scorpion MX Extra X
 • Dunlop Geomax MX51 Medium Terrain
 • Maxxis M7320 Trialmaxx
 • Vee Rubber VRM140
 • Metzeler MCE 6 Days Extreme
 • Mitas C02
 • Pirelli MT21 Rallycross
 • Pirelli MT15 Mandrake
 • Mefo Sport Mfc 12 Stone Master
 • Mefo Sport Mfe 99 Explorer
 • Michelin Cross AC-10 Rear
 • Michelin Trial Competition X 11

Najpopularnije veličine:

Za sigurno bavljenje motocrossom ili trialom i povećanje vaših šansi za pobjedu, kvalitetne gume su dio neophodne moto opreme. Ova oprema je ključna za dobru upravljivost vašeg dvokotača, jer oni osiguravaju vezu s tlom. Da bi vam pomogli da ih pravilno odaberete, Gumelider.com.hr je za vas pripremio nekoliko savjeta i praktičnih trikova koje ćete otkriti tijekom ovog vodiča za kupnju motocross/trial guma.

Kako prepoznati motocross/trial gume?

Nove gume za motocross i trial karakteriziraju čepovi na površini njihove gazne površine. To su gumeni čepovi koji im omogućuju dobro prianjanje na cestu, bez obzira na tehničke uvjete. Da biste razlikovali motocross gumu od enduro gume, dovoljno je pažljivo provjeriti veličinu njihovih čepova. Čepovi na kotačima koji se obično koriste za motocross i trial su veći. Međutim, nije rijetkost vidjeti motocikliste koji opremaju svoj motocross s enduro gumama. Ove posljednje nude posebno bolje prianjanje na kutovima.

Kada promijeniti motocross/trial gumu?

Čak i ako ste odabrali najbolje gume i one imaju dobar vijek trajanja, njihova zamjena može postati nužnost u dvije situacije: kada su istrošene i nakon nekoliko probušenja.

Vaše gume su istrošene

Općenito, vijek trajanja guma koje se koriste za motocross ili trial je 4 godine. Međutim, ako često vozite, gume će se vjerojatno mnogo brže istrošiti.

Prvi element na koji morate obratiti pažnju prilikom procjene stupnja trošenja vaših guma je stanje njihovih čepova. Ako su potpuno zaobljeni na vrhu, to znači da su vaše gume istrošene. Također, kada su vaši čepovi ozbiljno oštećeni (ili počinju otpadati jedan za drugim), trebali biste razmisliti o što bržoj zamjeni guma. Korištenje guma s zaobljenim ili nedostajućim čepovima izlaže vas većim ili manjim rizicima ovisno o vrsti terena na kojem vozite, posebno u zavojima. Bez obzira na raspon guma, izravne posljedice ovih oblika trošenja obično uključuju gubitak prianjanja kotača. Kočnice više ne mogu obavljati svoju ulogu i to produžuje vrijeme kočenja. Također ćete imati više problema s kontrolom motocikla.

Izbljeđivanje i pukotine također su među znakovima koji ukazuju da je motocross/trial guma istrošena i da je treba zamijeniti. Ovi se znakovi pojavljuju kada je guma stara ili kada je dugo ostavljena u lošim uvjetima. Pukotine na gumi obično se pojavljuju na bazi čepova. Ali postupno se šire prema bočnim stranama gume. Što se tiče izbljeđivanja, očituje se blijedjenjem crne boje gume koja tada postaje siva.

Sve gume koje pokazuju ove znakove mogu puknuti ako ih nastavite intenzivno koristiti.

Osim toga, kada primijetite da je trošenje vaših guma neujednačeno, odnosno da su neki dijelovi više oštećeni od drugih, odmah biste trebali razmisliti o zamjeni. Radi se o vašoj sigurnosti! Preporučljivo je zamijeniti prednju i stražnju gumu zajedno za najbolje iskustvo vožnje.

Nakon nekoliko probušenja

Budući da se motocross i trial većinom vremena voze na neravnim terenima ili terenima s preprekama, probušenja su česta. Vrlo često, kada je probušenje manje na dobroj gumi, moguće je zatvoriti rupu i koristiti je još neko vrijeme. Međutim, nakon nekoliko probušenja i dakle višestrukih popravaka, najbolje rješenje za izbjegavanje neugodnih iznenađenja je jednostavno zamijeniti kotače. To vrijedi i ako imate motocross gume koje koriste unutrašnju gumu.

U nekim slučajevima, zamjena gume može biti potrebna čak i nakon jednog probušenja (kada je otvor prevelik na primjer).

Koji su kriteriji koje treba uzeti u obzir pri odabiru motocross/trial guma?

Pravilan odabir motocross/trial guma ključan je za dobre performanse na stazi i za vašu sigurnost.

Dimenzije guma

Važno je da nove gume koje odaberete za vaš motocikl poštuju dimenzije preporučene od strane proizvođača. Upotreba prevelikih ili premalih kotača se snažno obeshrabruje, jer to može imati nepoželjne učinke na upravljivost motocikla. Da biste izbjegli bilo kakve probleme, jednostavno odaberite gume koje imaju iste dimenzije kao vaše originalne gume (ako je ovo prvi put da mijenjate kotače).

Ove informacije možete pronaći na bočnoj strani vaših starih kotača. Obično su prikazane ovako: 140/80-18 70 M. Ove različite vrijednosti predstavljaju redom:

 • Širinu kotača u milimetrima;
 • Odnos između visine bočne strane gume i njene širine;
 • Promjer gume izražen u inčima;
 • Indeks opterećenja praćen indeksom brzine (ovdje 70 M).

Ako iz praktičnih razloga odlučite kupiti gume čije su dimenzije različite od dimenzija vaših originalnih guma, ipak pazite da se ne udaljite previše. Pravilno se informirajte unaprijed kako biste saznali u kojoj mjeri će promjena dimenzije biti moguća.

Vrsta terena na kojem često vozite

Da biste u potpunosti uživali u svakom vašem sljedećem izlasku na motociklu, vaši novi kotači moraju nužno biti prilagođeni vrsti terena na kojem najčešće vozite. Ako koristite gume koje nisu prilagođene vašem omiljenom terenu, one će se brzo oštetiti i morat ćete ih vrlo često mijenjati.

Dakle, ako često vozite po suhom terenu, trebat ćete odabrati tvrde gume kako biste mogli voziti bez poteškoća. S druge strane, ako većinu vremena prolazite vlažnim stazama, trebat će vam mekane gume. One će vam omogućiti dobro prianjanje i dobru kontrolu ponašanja vašeg motocikla.

Također postoje mješovite gume, ni previše mekane, ni previše tvrde, koje se vrlo dobro prilagođavaju svim vrstama terena. Možete ih koristiti, bez obzira na vašu razinu vještine.

Na kraju, postoje i motocross gume posebno dizajnirane da budu učinkovite u blatu. Ako često vozite po blatnjavim stazama, onda se trebate okrenuti prema ovim kotačima. Prepoznaju se po oznaci MS (ili M+S) koju nose na bočnoj strani.

U slučaju sumnje, ne ustručavajte se zatražiti savjet od iskusnih motociklista i strastvenih ljubitelja utrka. Također nas možete kontaktirati za više informacija.

Homologacija

Motocross i trial su off-road discipline koje se ne prakticiraju na cestama otvorenim za promet. Međutim, ako iz nekog razloga želite voziti svoj dvokotač na ovim cestama, onda će biti potrebno odabrati FIM homologiranu opremu. Ovu oznaku često nalazimo na bočnoj strani enduro gume.

Ako nemate FIM homologaciju, možete odabrati gume koje imaju DOT broj. Oni su također dopušteni na cestama otvorenim za promet.

Kako montirati vaše motocross/trial gume?

Nema razloga za brigu oko montaže ovog tipa guma velikih marki kupljenih na Gumelider.com.hr. Osim prodaje guma, da bismo vam pomogli, na raspolaganju vam stavljamo našu mrežu partnerskih profesionalaca. Više od 50 garaža je na vašoj usluzi na cijelom hrvatskog teritoriju. Samo trebate odabrati najbližeg profesionalca koji će preuzeti primanje vaše narudžbe, montažu guma s pravim tlakom zraka i balansiranje. Ova usluga vam je ponuđena po najboljim cijenama.

Što zapamtiti? Pri odabiru guma prilagođenih za motocross ili trial, važno je da uzmete u obzir određene elemente kao što su dimenzije vaših originalnih kotača i vrsta terena kojim često prolazite. Provjera postojanja homologacije također je važna ako povremeno želite voziti na cestama otvorenim za promet. Na Gumelider.com.hr, možete odabrati iz kataloga priznatog proizvođača kao što je Pirelli. Modeli Pirelli Scorpion Rally STR i Pirelli Scorpion MX Extra X su savršeni primjeri. Također naručite prema vašim potrebama gumu Dunlop (kao što je Dunlop Geomax MX51 Medium Terrain), gumu Michelin ili Maxxis.

LiveChat
Whatsapp Messenger