Pretraga po dimenzijama

Kupnja guma s čavlima

Gume s čavlima namijenjene su najekstremnijim vremenskim uvjetima. Ako vozite u područjima s vrlo oštrom klimom, na zaleđenim i snijegom prekrivenim cestama, savjetujemo vam da se opremite gumama s čavlima (uz uvjet da je to u skladu sa zakonom).


Što je guma s čavlima?

Guma s čavlima ima metalne šiljke na svojem gaznom sloju kako bi mogla prianjati unatoč ledu i obilnom snijegu.

Koje gume s čavlima kupiti?

Slijedi popis najpopularnijih guma s čavlima:

 • Nokian Hakkapeliitta 8
 • Nokian Hakkapeliitta 9
 • Michelin Agilis X-ICE North
 • Nokian Nordman 5
 • Toyo Observe G3 ICE
 • Sailun ICE Blazer WST1
 • Nankang Snow Winter SW-7
 • Yokohama IceGuard iG35
 • Goodyear Ultra Grip ICE Arctic
 • Dunlop ICE Touch
 • Continental IceContact 2
 • Bridgestone Noranza 001
 • Michelin Latitude X-ICE North Lxin2 +
 • Toyo Observe G3 ICE
 • Hankook Winter I*Pike RW11
 • Federal Himalaya WS2

Gume tih profila postoje i u verziji "gume kojima je moguće dodati čavle". Ako želite primiti verziju "s čavlima" provjerite je li u opisu gume prisutan pojam "s čavlima".

Najpopularnije veličine:

Koje su karakteristike pneumatika s čavlima? Kako ih odabrati? Mogu li sva vozila koristiti ovu vrstu pneumatika? Otkrijte sve odgovore u ovom vodiču.

Pneumatici s čavlima: karakteristike

Pneumatici s čavlima su gumeni omotači čija traka za kotrljanje sadrži čavle ili čepove. Ovaj protuklizni uređaj omogućava vozilu dobro prianjanje na snijegu i ledu (poledica). Zahvaljujući čavlima, vozilo je sposobno suočiti se s ekstremnim klimatskim uvjetima zime.

Iako su pneumatici s čavlima korisni vozačima tijekom zime, mora se priznati da predstavljaju praktična ograničenja ostatak vremena. Ljeti, na cestama koje nisu zaleđene ili pokrivene snijegom, njihova upotreba predstavlja veliki problem. Kada su u izravnom kontaktu s asfaltom, bučni su i prilično neugodni u usporedbi s ostalim vrstama pneumatika. Čavli mogu oštetiti asfalt preko kojeg prolaze kotači. Također mogu biti izbačeni protiv bočne strane vozila kada se pneumatici pogoršaju. Zbog toga je u Francuskoj upotreba pneumatika s čepovima ograničena i regulirana zakonom. Ovu ćemo točku obraditi u nastavku članka.

Kada trebam koristiti svoje pneumatike s čavlima?

Prema uredbi od 18. srpnja 1985. o protukliznim uređajima na pneumaticima, upotreba pneumatika s čepovima dozvoljena je od subote prije 11. studenog do posljednje nedjelje u ožujku. Ovi datumi mogu se promijeniti na temelju prefekturalne iznimke ako to zahtijevaju atmosferski uvjeti.

Koje su sankcije u slučaju upotrebe pneumatika s čavlima izvan dozvoljenog razdoblja?

Upotreba pneumatika s čepovima izvan dozvoljenih razdoblja kažnjava se kaznom 4. klase, što odgovara iznosu od 135 eura, prema članku R314-3 Zakona o prometu. Kazna je također ista za upotrebu ovih posebnih oprema na neovlaštenim vozilima.

Postoji li signalizacija i maksimalna brzina koju treba poštovati s mojim pneumaticima s čavlima?

Vozač vozila opremljenog pneumaticima s čavlima mora na stražnjoj strani vidljivo postaviti specifičnu oznaku. Riječ je o prenosivom disku promjera 15 cm koji se mora postaviti na donji lijevi dio karoserije. Zakon vam također dopušta da na stražnje vjetrobransko staklo stavite naljepnicu. Naposljetku, postavljeni element mora biti vidljiv na vozilu samo tijekom dozvoljenog razdoblja za upotrebu ovih kotača. Prema Zakonu o prometu (članak R413-7), u slučaju nepoštivanja ove odredbe, vozač može biti kažnjen kaznom 2. klase, odnosno 35 eura sukladno.

Kada su opremljeni ovim pneumaticima, u planinskim ili neplaninskim područjima, vozila ne smiju prelaziti brzinu od 90 km/h. To se odnosi samo na osobna vozila, četverokotače za javni prijevoz i vozila za prijevoz robe čija je ukupna težina uključujući teret manja od 3,5 tone.

Ova se vrijednost smanjuje na 60 km/h za vozila za hitne intervencije, vozila za spašavanje, vozila za prijevoz opasnih materijala i za prijevoz robe čija je ukupna težina uključujući teret veća od 3,5 tone.

Mogu li sva vozila koristiti pneumatike s čavlima?

U Francuskoj je upotreba pneumatika s čavlima dozvoljena za osobna vozila, vozila za javni prijevoz i vozila za prijevoz robe koja teže manje od 3,5 tone (ministarska uredba od 18. srpnja 1985.).

Za ostale vrste vozila, upotreba ovih pneumatika može biti dozvoljena na temelju prefekturalne iznimke ako to zahtijevaju atmosferski uvjeti.

Kada odabrati pneumatike s čavlima?

Zima se brzo približava i želite kupiti nove pneumatike s čavlima? Ako je odgovor da, prvo morate uzeti u obzir svoje navike kretanja na snježnoj cesti.

Pneumatici s čepovima preporučuju se ako se krećete po sporednim cestama, autocestama stalno pokrivenim snijegom ili seoskim putevima. S druge strane, ako vaša svakodnevna ruta uključuje autoceste redovito očišćene od snijega ili ako se krećete po gradu, preporučljivo je odabrati tradicionalne zimske kotače.

Automobilski pneumatik s čavlima: trgovac ili tvornica?

Pneumatici s čavlima omogućuju učinkovito kočenje na ledenim površinama. Ali, za njihovu opremu, morate odabrati između 2 vrste koje svaka imaju prednosti i nedostatke:

 • Pneumatici s čavlima kod trgovca ;
 • Pneumatici s čavlima u tvornici.

Pneumatici s čavlima srednje kvalitete kod trgovca (također nazvani pneumatici koji se mogu čavlati) ekonomičniji su od oni proizvođača. Međutim, bučniji su i manje izdržljivi. Trgovci obično koriste manje učinkovite čavle koji povećavaju trenje na asfaltu. To prirodno uzrokuje povećanje razine buke.

Što se tiče proizvoda s čavlima u tvornici, oni nude bolje performanse. Ekološki prihvatljiviji i prijateljskiji prema asfaltu, proizvode manje buke i imaju dobru dugovječnost. Osim toga, pružaju bolji učinak od onih pneumatika s čavlima kod trgovaca. Čavli koji se koriste u tvornicama su mnogo sofisticiraniji.

Što odabrati? Toplo vam preporučujemo da na svoje vozilo montirate pneumatike s čavlima izravno u tvornici za sigurnu vožnju. Njihova kupnja predstavlja bolju investiciju, jer ćete ih koristiti nekoliko godina. To će vam u srednjem i dugom roku uštedjeti novac. Osim toga, svoje vozilo ćete održavati u dobrom stanju duže vrijeme.

Koliko često trebam mijenjati svoje pneumatike s čavlima?

Kotači su stalno u kontaktu s cestom i osiguravaju vezu između nje i vozila. Stanje pneumatika izravno utječe na dobro prianjanje na tlo, stabilnost vozila na cesti i kočioni put.

Da biste znali kada promijeniti svoj pneumatik, dovoljno je provjeriti indikator trošenja smješten na 1,6 mm u glavnom utoru trake za kotrljanje. Ako je dostignut, tada treba izvršiti zamjenu. Ako to ne učinite, vaše će vozilo biti imobilizirano i riskirate da dobijete kaznu.

Treba napomenuti da ispod 3 mm, prianjanje pneumatika već je znatno smanjeno. Mogu izgubiti kontakt s cestom, što znatno povećava rizik od akvaplaninga ili akvaplaninga: proklizavanje, gubitak kontrole, klizanje automobila. U ovim uvjetima, riskirate da ugrozite svoj život i živote drugih korisnika ceste. Stoga planirajte zamjenu ovih pneumatika prilagođenih za zimu čim počnete primjećivati prve znakove trošenja.

Koliko dugo traju pneumatici s čavlima?

Znati točan vijek trajanja pneumatika s čavlima nemoguć je zadatak. Njihov vijek trajanja ovisi o nekoliko elemenata, uključujući stanje snježnih cesta, tehnologiju izrade, vremenske uvjete, stil vožnje, održavanje, učestalost upotrebe

Općenito, nakon 5 godina upotrebe, kotači moraju biti pažljivo pregledani od strane stručnjaka. Iz predostrožnosti, preporučuje se da ne prelazite 10 godina upotrebe, čak i ako vaši kotači još uvijek izgledaju upotrebljivi. Radi se o vašoj sigurnosti!

Kako uštedjeti na svojim pneumaticima s čavlima?

Želite li produljiti vijek trajanja svih pneumatika s čavlima na svom automobilu? Ako je odgovor da, moguće je smanjiti njihovu brzinu trošenja slijedeći nekoliko savjeta.

Prije svega, morate misliti na njihovu njegu pravilnim održavanjem. Budite pažljivi na tlak vaših pneumatika i na trošenje trake za kotrljanje. Također morate kontrolirati geometriju (paralelizam i balansiranje) svojih pneumatika barem jednom mjesečno kako biste izbjegli neugodna iznenađenja.

Zatim, trebate znati da vaš stil vožnje može uzrokovati brže ili sporije trošenje vaših kotača. Prebrza vožnja, naglo kočenje i nagli startovi su prakse koje prerano oštećuju vaše pneumatike opremljene čepovima.

Koje su prednosti kupnje pneumatika s čavlima na internetu?

Kupnja pneumatika na internetu dobar je način da ih dobijete po najboljoj cijeni. Osim toga, imate pravo na širok raspon proizvoda među kojima možete birati bez ograničenja. To nije uvijek moguće u fizičkim trgovinama.

Na internetu imate mogućnost pregledati mišljenja i komentare (pozitivne i negativne) bivših kupaca prije nego što izvršite svoju kupnju. To vam također omogućuje da bolje upoznate proizvod prije nego što ga steknete. Moći ćete, između ostalog, dobiti informacije o stvarnom vijeku trajanja pneumatika s čavlima, udobnosti koju pružaju…

Kako montirati moje pneumatike kupljene na internetu?

Baš kao i fizička trgovina, internetska trgovina može vam ponuditi uslugu montaže pneumatika. Kada kupujete od našeg tima, naša mreža automehaničara stoji vam na raspolaganju da vam pomogne montirati vaše nove pneumatike. Mi se brinemo o isporuci pneumatika kod partnera po vašem izboru. Ovaj će kontaktirati s vama odmah nakon isporuke za dogovor o sastanku.

Što zapamtiti? Zimi su pneumatici s čavlima praktično rješenje za bolju vuču na klizavim ili zaleđenim cestama. Oni su jamstvo sigurnosti, bolje stabilnosti na cesti i udobnosti vožnje. Na Gumelider.com.hr, imate pristup vrlo bogatoj kolekciji vrhunskih pneumatika s čavlima. Odaberite sada i iskoristite najbolje cijene na tržištu.

Nastavite pregledavati bez prihvaćanja >
O kolačićima i drugim elementima za praćenje
AD TYRES (Gumelider.com.hr) i njegovi partneri (Google, Hotjar, Microsoft) upotrebljavaju zapisnike o povezivanju (kolačiće) i druge elemente za praćenje (mrežna pohrana) kako bi zajamčili pravilno funkcioniranje mrežnog mjesta, olakšali vaše pregledavanje mrežnog mjesta, provodili statistička mjerenja i prilagođavali reklamne kampanje. Kolačići i drugi elementi za praćenje pohranjeni na vašem uređaju vjerojatno sadržavaju osobne podatke. Također, ne postavljamo nikakve kolačiće ili druge elemente za praćenje bez vašeg besplatnog i informiranog pristanka, osim onih koji su bitni za rad mrežnog mjesta. Zadržavamo vaš odabir tijekom šest mjeseci. Svoj pristanak možete povući u bilo kojem trenutku posjetom stranice posvećene kolačićima i drugim elementima za praćenje. Možete odabrati pregledavanje bez prihvaćanja pohranjivanja kolačića ili drugih elemenata za praćenje. Odbijanjem se ne onemogućava pristupanje uslugama Gumelider.com.hr. Za više informacija pogledajte stranicu posvećenu kolačićima i drugim elementima za praćenje.
LiveChat
Whatsapp Messenger