Pretraga po dimenzijama

Kupnja cjelogodišnjih guma

Vozači sve više kupuju cjelogodišnje gume. Performanse cjelogodišnjih guma neprestano se razvijaju i njihova raznovrsnost vozačima omogućuje sigurnu vožnju tijekom cijele godine.

Cjelogodišnja guma vaš je idealan cestovni partner ako obično vozite u području gdje je temperatura između 0 °C i +20 °C.

Izvan ovog temperaturnog područja, gume će i dalje dobro funkcionirati, ali će im učinak biti lošiji od zimskih guma pri temperaturi ispod 0 °C ili ljetnih iznad 20 °C.

Međutim, razlike nisu toliko primjetne.

Jesu li cjelogodišnje gume homologirane za zimu?

Cjelogodišnje gume s oznakom 3PMSF (3 Peak Mountain Snow Flake) odobrene su za vožnju na snijegu baš kao i zimske gume.

Koje cjelogodišnje gume izabrati?

Cjelogodišnje gume sve su popularnije i svake se godine sve bolje prodaju. Slijedi popis popularnih profila:

 • Michelin CrossClimate
 • Goodyear Vector 4seasons GEN-2
 • Nokian Weatherproof
 • Uniroyal AllSeasonExpert
 • Hankook Optimo 4S
 • Vredestein Quatrac 5
 • Hankook Kinergy 4S H740
 • Pirelli Cinturato All Season

Najpopularnije veličine:

Jako raširen na američkom kontinentu gdje se prvi put pojavio, guma za sve sezone sve se više i uspješnije pojavljuje u svakodnevnom životu europskih vozača. Proizvođači guma ga predstavljaju kao dobru alternativu za izbjegavanje zamjene ljetnih i zimskih guma. Ali koliko su te gume zapravo dobre? U čemu se razlikuju od drugih poznatijih modela? Kako prepoznati gume za sve sezone? Sa Gumelider.com.hr, imate sve odgovore na pitanja koja postavljate!

Što je guma za sve sezone?

Na tržištu ćete je pronaći pod mnogim imenima: guma All Season, guma All Weather, guma 4S, mješovita guma, guma za sve sezone, guma za sve vremenske uvjete... Svi ovi nazivi označavaju hibridnu gumu koja se nalazi na pola puta između standardnih guma poznatih kao "ljetne" i zimskih guma. Dakle, to je alternativa koju proizvođači nude vozačima koji žele voziti tijekom cijele godine bez potrebe za zamjenom kotača.

Da bi guma 4S bila učinkovita, mješavina gume koja se koristi za njenu izradu preuzima i čvrstoću ljetne gume i fleksibilnost zimske gume. Dizajn gaznog sloja također je prilagođen kako bi pružio optimalno prianjanje na suhom, mokrom ili ledenom tlu.

Gume za sve sezone pružaju zanimljive performanse na:

 • Suhom tlu
 • Mokrom tlu (u zimskim ili ljetnim uvjetima)
 • Snježnom i ledenom tlu

Kako prepoznajemo gumu za sve sezone?

Da biste identificirali mješovitu gumu, prva stvar koju trebate učiniti je provjeriti na boku je li na njoj prikazan simbol "Četiri sezone", "All Weather", "All Season" ili "4S". Postoji nekoliko oznaka koje proizvođači koriste za označavanje gume za sve sezone, ovdje možete pronaći popis oznaka guma.

Osim toga, gume za sve sezone često imaju oznaku M+S (Mud and Snow ili Blato i Snijeg), a ponekad se na njima nalazi i simbol pahulje okružene planinom (simbol 3 Peak Mountain Snow Flake ili 3PMSF koji je obično rezerviran za zimske gume). Ti različiti simboli obavještavaju vas da će vaše gume 4S imati dobre performanse u zimskim uvjetima. U usporedbi s klasičnom gumom, na primjer, mogu smanjiti zaustavni put na snijegu i ledu za 7%.

Guma za sve sezone gotovo ima isti uzorak kao zimska guma, njeni kanali su brojniji i izraženiji na središnjem dijelu. Lamelle olakšavaju odvodnju vode. Unatoč sličnostima koje postoje u uzorku gume oba tipa guma, guma za sve sezone je manje meka od zimske gume. Njegovi sastojci su zapravo proučavani kako bi se prilagodili i zimi i ljeti ili međusezonama. Dakle, neće biti tako tvrd kao ljetna guma, ali manje mekan od zimske gume.

Mješovite gume sve više homologirane "3PMSF"

Jedan od najpoznatijih modela u našem katalogu je Crossclimate od Michelin. To je jedna od prvih mješovitih guma koje su dobile homologaciju 3PMSF. Uspjeh ove ponude potaknuo je druge proizvođače da također na tržište izbace 4-sezonske gume homologirane 3PMSF.

Tako, među konkurentima Crossclimatea, možemo posebno spomenuti Weatherproof od Nokiana ili Vector 4 Season GEN 2 marke Goodyear. Isto vrijedi i za gumu All Season Expert 2 proizvođača Uniroyal, Pirelli Cinturato All Season, i mnoge druge modele iz naše kolekcije.

Koje su prednosti guma za sve sezone?

Prva prednost 4S kotača je financijske prirode. S guma All Season, smanjujete troškove povezane s pohranom guma i zamjenom guma 2 puta godišnje.

Osim toga, iako kombinacija zimskih + ljetnih guma nije preporučljiva, možete kombinirati set ljetnih ili zimskih guma s setom 4-sezonskih kotača.

Još jedna prednost ovih vrsta guma je svestranost koju im pruža njihova izrada. Općenito su manje osjetljive na akvaplaning i pružaju optimalnu vuču kotača na snijegu. Mogu vam pružiti optimalnu udobnost vožnje ljeti i zimi. Ovi modeli su učinkovitiji od zimskih guma tijekom lijepih sezona. Slično tome, u usporedbi s ljetnim gumama, pružaju bolje iskustvo na ledenim površinama.

Nedostaci gume za sve sezone

Unatoč gore navedenim prednostima, morate imati na umu određena ograničenja gume za sve sezone kako biste ih pravilno koristili.

Njihova prva slabost leži u činjenici da njihove performanse, iako ispravne, nikada nisu iznimne. Drugim riječima, u razdoblju mraza, ili u uvjetima ekstremne hladnoće, zimska guma će biti učinkovitija. Ako se vaša guma za sve sezone može prilagoditi svim vremenskim uvjetima, ipak treba poduzeti posebne mjere opreza ako planirate otići u planine ili ako živite na mjestu posebno izloženom mrazu. Isto se može reći i ljeti. Na primjer, rijetko se mogu mjeriti s klasičnim gumama kada je u pitanju zaustavni put na suhom tlu.

Osim toga, može se također primijetiti da se All Weather brže troši ljeti zbog mekoće njihove gume. Ali, kada se uzme u obzir da se koriste tijekom cijele godine, ovaj mali nedostatak brzo se nadoknađuje.

Također možemo spomenuti da ponuda nije tako raznolika kao za ljetne ili zimske modele. Ali, da bi vam olakšali zadatak, Gumelider.com.hr nudi širok raspon po pristupačnim cijenama.

Kome su namijenjene gume za sve sezone?

Većina europskih vozača nastavlja koristiti ljetne gume tijekom cijele godine. Međutim, oni su slabo učinkoviti zimi i mogu uzrokovati ozbiljne nesreće. Kotači opremljeni gumama za sve sezone stoga su stvarni dobitak na sigurnosti. Posebno se preporučuju ako:

 • Živite u regiji gdje su klimatski uvjeti blagi (s malo ili nimalo snijega, i ljetne temperature koje nisu ekstremne).
 • Imate ograničen budžet i želite izbjeći kupnju dva seta guma i promjenu svake sezone.

Ako ne živite u planinskoj regiji, i ako samo povremeno posjećujete snježna područja, možete zadržati svoje gume 4S. Međutim, preporučljivo je imati lanci za snijeg u slučaju da je cesta teško prohodna.

Savjet za vožnju

Gume za sve sezone pružaju dobre performanse kada znate kako ih čuvati. Da biste iskoristili svoju investiciju, usvojite nježnu vožnju. Izbjegavajte nagla ubrzanja i kočenja. Tako ćete izbjeći prebrzo trošenje vaših guma 4S.

Kako je s gumama All Season za kampere?

25% vlasnika kamperskih vozila posjećuje idealne destinacije za zimske sportove sa svojim vozilom. Ako ste jedan od njih, općenito, gume 4S bit će sasvim dovoljne. Nećete trebati zimske gume. Međutim, vaš izbor mora biti pažljiviji kada je u pitanju indeks opterećenja stražnjih kotača. Oni često nose veći teret, jer se većina opreme kamperskog vozila nalazi na stražnjem dijelu.

Možete se, na primjer, okrenuti prema gumama za sve sezone Agilis CrossClimate. Njihov gazni sloj u obliku klinova pruža im savršeno prianjanje na suhom tlu, dok omogućava optimalno odvodnju vode. Ova guma, certificirana 3PMSF, uključuje 3 različite gume kako bi se prilagodila svim vremenskim uvjetima, prilagođavajući se velikim teretima koje obično nosi kampersko vozilo. Dostupni u 15, 16 i 17 inča, nude se po cijeni od stotinjak eura po komadu.

Imajte na umu da homologacija 3PMSF ne oslobađa vas od posjedovanja metalnih ili kompozitnih lanaca u područjima koja to zahtijevaju. U Francuskoj, prometni znak B26 može vas obavijestiti o potrebi za postavljanjem lanaca za snijeg prije vožnje na cesti.

Što na kraju zapamtiti o gumama za sve sezone?

Pravi kompromis koji kombinira kvalitete drugih vrsta guma, gume All Season su izvrsne alternative za vozače koji ne žive u regiji gdje su zima i ljeto ekstremni. Ako je rijetko da su ceste koje koristite prekrivene snijegom, odaberite iz različitih modela koje prodajemo kako biste izbjegli zamjenu guma kada se najavljuju ljetne i zimske sezone.

LiveChat
Whatsapp Messenger