Pretraga po dimenzijama

Kupnja zimskih guma

Ispod 7°C zimske gume su učinkovitije od ljetnih.

Gumei materijal zimskih guma posebno je proučavan kako bi se osigurala otpornost na hladnoću, izvrsno prianjanje i stabilnost u najtežim vremenskim uvjetima, kao što su poledica, snijeg, vremenske nepogode... Između +7 °C i -40 °C gazni sloj gume se ne stvrdnjava te vam omogućuje sigurnu vožnju.

Koje su prednosti zimske gume?

Osim posebne vrste gumenog materijala žljebovi gaznog sloja su dublji i guma ima dodatne ureze za optimalne performanse pri temperaturi ispod 7 °C:

 • Smanjen zaustavni put.
 • Bolje prianjanje na snježnoj, zaleđenoj ili skliskoj cesti.
 • Bolja stabilnost.
 • Bolja upravljivost.
 • Manja opasnost od akvaplaninga.

Što znači oznaka 3PMSF i M+S?

Oznaka 3PMSF (3 Peak Mountain Snow Flake) jedina je homologacija koja vam jamči performanse vaših zimskih guma i omogućuje da vozite u skladu sa zakonom kada je tijekom određenog vremenskog razdoblja propisana uporaba zimskih guma.

Oznaka M+S znači "mud" i "snow" (blato i snijeg), što znači da vaše gume mogu funkcionirati u teškim vremenskim uvjetima, ali ipak nisu certificirane kao "gume za snijeg".

Sve gume 3PMSF imaju oznake M+S.

Može li se smanjiti indeks brzine zimske gume?

Da, možete smanjiti indeks brzine za jedno slovo u usporedbi s ljetnim gumama. Ako su, primjerice, dimenzije vaših ljetnih guma 205/55 R16 91V, možete namjestiti zimske gume na 205/55 R16 91H.

Međutim, ne možete promijeniti indeks opterećenja.

Koju marku zimskih guma kupiti za vozilo?

Većina proizvođača proizvodi zimske gume pa donosimo popis najpopularnijih profila:

 • Dunlop Winter Response 2
 • Michelin Alpin 5
 • Aeolus SnowAce 2 AW08
 • Kumho WinterCraft WP51
 • Sava Eskimo S3+
 • Goodyear UltraGrip 9
 • Hankook i*cept RS 2 W452
 • Vredestein Snowtrac 5
 • Yokohama W.drive V905
 • Falken Eurowinter HS01
 • Firestone Winterhawk 3
 • Nokian WR D4

Najpopularnije veličine:

Lanci za snijeg

Kako biste mirno vozili po snjegovitim cestama, GumeLider vam nudi širok izbor povoljnih lanaca za snijeg.

Pogledajte lance

Paket naplatci + gume

Za vašu udobnost i sigurnost, GumeLider vam nudi paket zimske gume + naplatci uz popust.

Napraviti paket

Naši savjeti

Čim temperatura padne ispod 7°C, obavezno je vozilo opremiti zimskim gumama koje će se pokazati mnogo boljim i sigurnijim.

Kada prve pahulje počnu padati, cesta postaje bijela i pretvara se u pravu klizalište. Tada postaje teško održavati dobro upravljanje s klasičnim gumama. Da biste izbjegli neugodnosti, morate opremiti svoje vozilo najprikladnijim gumama za to doba godine: zimskim gumama. O čemu se radi? Zašto su korisne? Kako možete napraviti dobar izbor? Sve vam objašnjavamo u ovom vodiču.

Što je zimska guma?

Kaže se da su gume certificirane kao "zimske" kada ispunjavaju sve uvjete za učinkovitu i sigurnu upotrebu tijekom zimskog razdoblja. Konkretno, to su gume čije su performanse u upravljanju bolje od ljetnih guma kada je hladno (temperature ispod 7°C), kada pada kiša, snijeg ili je poledica.

Nijedan francuski propis ne obvezuje vas da tijekom zimskog razdoblja vozite s ovom opremom. Međutim, njihova upotreba se snažno preporučuje kada temperature počnu padati ispod 7 stupnjeva. Stoga razmislite o opremanju njima, po mogućnosti između listopada i ožujka, pogotovo ako živite u planinskom području.

Proizvođači obično savjetuju vlasnicima vozila da promijene gume kada se prelazi na zimsko vrijeme. U stvarnosti, treba se osloniti na vremenske uvjete.

Kako prepoznati zimsku gumu?

Zimske gume su lako prepoznatljive. Sigurno ste već primijetili oznaku "M+S" na nekim gumama. Ovaj engleski natpis (mud + snow) na hrvatskom znači "blato + snijeg". To je obavezna certifikacija za zimske gume. Također se nalazi na nekim modelima ljetnih guma.

Stoga, svi proizvodi koji imaju ovu oznaku nisu nužno namijenjeni za upotrebu u hladnom razdoblju. Modeli koji su stvarno prilagođeni zimskim uvjetima su oni koji ispunjavaju normu 3PMSF (3 Peaks Mountain Snow Flake). Gume označene 3PMSF posebno su dizajnirane za hladnoću, snijeg i poledicu. Dakle, to su prave zimske opreme posebno dizajnirane da omoguće vašem vozilu vožnju kada je vrijeme hladno i vlažno. Lako ih prepoznajemo po prikazu 3 vrha planine koji okružuju pahulju snijega urezanu na njihovim bokovima.

Rjeđi, proizvodi koji nose oznaku ICE (nordijske gume) također su prilagođeni ekstremnoj hladnoći. Obično se nalaze u sjevernim regijama Europe. Učinkovitiji su od modela certificiranih 3PMSF. Ako želite više informacija o označavanju guma, možete pročitati naš članak na tu temu.

Zašto koristiti zimske gume?

Vožnja sa zimskim gumama ima nekoliko prednosti. Jedna od najvažnijih je sigurnost vožnje. Zahvaljujući sastavu njihove gume, zimske gume ne otvrdnjavaju kada se osjeti hladnoća. Stoga jamče bolje prianjanje na cestu i vrlo dobro kočenje na cestama prekrivenim snijegom ili ledom. Bilo da se radi o oštrim zavojima ili pravoj stazi, imat ćete vrlo dobar komfor vožnje.

Osim toga, upotreba ovih oprema prilagođenih niskim temperaturama i snijegu omogućuje vam da produžite vijek trajanja vaših ljetnih guma. One imaju tendenciju da se mnogo brže troše kada se koriste tijekom zime. Čuvajući ih tople u garaži tijekom tog razdoblja svake godine, uštedjet ćete novac.

Različite vrste zimskih guma i njihova upotreba

Zimske gume dostupne su u tri različite serije. Razlikujemo modele:

 • Klasične
 • Visokih performansi
 • Nordijske ili čavljene

Da biste napravili dobar izbor zimske gume, važno je znati kako svaki model funkcionira.

Klasične zimske gume

Klasične zimske gume su one koje imaju osnovnu certifikaciju (M+S). S njihovim trakama za vožnju i brojnim lamelama, jamče bolji grip na klizavim cestama. Dobro odgovaraju osobnim automobilima, SUV-ovima, 4x4 i komercijalnim vozilima.

Možete se odlučiti za ove modele guma ako zimske temperature u vašem području nisu ekstremne. To su obično najpristupačniji.

Modeli visokih performansi

Zimske gume visokih performansi imaju znatno bolja svojstva od prethodnih. Na njihovim bokovima obično se nalazi oznaka 3PMSF.

Sa svojim pojačanim prianjanjem, ove zimske gume jamče, čak i pri visokim brzinama, izvrsno upravljanje. Također imaju bolje kočnice, kako na ledu tako i na snijegu.

Možete se odlučiti za ove modele guma ako su zimske temperature u vašem području prilično ekstremne. To je garancija da ćete imati vozilo koje se može koristiti svakodnevno.

Nordijske ili čavljene gume

Ovo su modeli zimskih guma koji su prikladni za najekstremnije zimske uvjete (do -40 °C). Jamče vam savršeno upravljanje vašim automobilom čak i u situacijama obilne poledice ili vrlo gustog snijega. Lako ih prepoznajemo po traci za vožnju ukrašenoj metalnim vrhovima (između 100 i 500). Upravo su te vrhovi razlog zašto su tako učinkoviti i dobro prianjaju na cestu.

To su odgovarajući modeli za vozače koji žive u geografskim područjima s jakim snježnim padalinama.

Iz sigurnosnih razloga, nije dozvoljeno voziti brže od 90 km/h kada su ove zimske gume montirane na vozilo. Ova granica pada na 60 km/h za kamione i vozila koja prevoze opasne terete.

Koji su drugi kriteriji za odabir vaše zimske gume?

Da biste odabrali učinkovite gume, nije dovoljno uzeti u obzir vaše potrebe ili vaš budžet. Također se moraju uzeti u obzir i drugi bitni kriteriji:

 • Indeks brzine;
 • Dimenzije;
 • Oznake europskih etiketa.

Indeks brzine

Tijekom zimske sezone zakon vam dopušta da koristite opremu koja ima niži indeks brzine (jedno slovo manje) od guma predviđenih za vaše vozilo.

Dimenzije

Očito je da morate uzeti u obzir dimenzije vaših originalnih guma kada odlučite montirati druge. To je zapravo prva informacija koju morate unijeti kako biste napravili svoju narudžbu. Kako možete identificirati dimenzije svoje gume? Na njenom boku vidjet ćete natpis sličan ovome, na primjer: 225/55 R17.

Broj 225 predstavlja širinu gume u milimetrima. Indikacija koja dolazi prije R, to je visina izražena kao postotak širine. Što se tiče posljednjeg broja (ovdje 17), izraženog u inčima, on vam daje informacije o unutarnjem promjeru vaše gume.

Također možete izravno pronaći preporučene originalne vrijednosti proizvođača u priručniku za upotrebu vašeg automobila ili na vratima vozila.

Oznake europskih etiketa

Ako želite opremiti svoj automobil najboljim gumama za zimu, morate se osloniti na njihove oznake. Označavanje guma koje se prodaju u Europi postalo je obavezno od studenog 2012. Kroz ove etikete dobivate vrijedne informacije o performansama zimske gume. Europske etikete informiraju vas o sljedeća tri svojstva:

 • Razina buke ili buka kotrljanja gume (u decibelima);
 • Stupanj prianjanja na mokroj cesti (od A do F);
 • Otpor kotrljanja (od A do G) koji utječe na potrošnju goriva.

Koliko zimskih guma treba montirati za bolje performanse?

Ovisno o vašem budžetu, možete odabrati da montirate samo dvije zimske gume na svoje vozilo tijekom zimske sezone. To će već biti bolje od ničega. Međutim, da biste postigli optimalne performanse prianjanja i kočenja na cestama tijekom zime, preporučuje se opremanje s 4 zimske gume. To će vam omogućiti da izbjegnete neke probleme s upravljanjem koji su vrlo česti kada se na isto vozilo montiraju različite vrste kotača.

LiveChat
Whatsapp Messenger