Kliknite ovdje za pretragu

Oznake opterećenja i brzine guma

Oznaka opterećenja

Oznaka opterećenja postoji na strani gdje se nalaze oznake za gume. Odgovara minimalnom teretu kojeg guma može podnijeti.

Možete usporediti oznaku za opterećenja sa donjom tablicom kako biste znali maksimalno opterećenje u kilogramima koje guma može podnijeti

Opterećenje koje nosi guma mora odgovarati barem polovini tereta kojeg nosi vaša osovina.

oznaka opterećenja

Oznaka za brzinu

Oznaka za brzinu je slovo na bočnoj strani vaše gume koje odgovara maksimalnoj brzini kojom se guma smije okretati.

Uklonite slovo sa bočne strane vaše gume i pogledajte donju tablicu kako biste znali najveću brzinu koju vaša guma može podnijeti.

oznaka za brzinu

Pozor !

Nikada ne smijete montirati gumu čija je oznaka za brzinu manja od one koja je tvornički montirana na vaše vozilo. Sa druge strane bez brige možete montirati gumu čija je oznaka za brzinu veća.

Mogu li montirati gumu sa oznakom brzine manjom od one koju zagovara proizvođač mog vozila?

Zakon zabranjuje montiranje gume čija je oznaka brzine manja od one na gumi koju je originalno montirao proizvođač. Isto važi i za oznaku opterećenja.

Poseban slučaj su gume za snijeg

Možete montirati gume za snijeg čija je oznaka brzine niža za jedno slovo u odnosu na vaše ljetne gume. Ako vaše vozilo ljeti vozi sa oznakom V, zimi mu je dozvoljeno da vozi sa zimskim gumama sa oznakom H.

Što su to gume ZR ?

ZR znači da guma može podnijeti brzinu veću od 240 km/h. Postoje dvije kategorije takvih guma: W i Y. Radi se o gumama visokih performansi. Ponekad je na bočnoj strani takvih guma samo oznaka Z.