Kliknite ovdje za pretragu

"Tyre heat cycle" : ciklus rasta temperature

Usprkos velikom napretku koji se dogodio u području mehanike i aerodinamike, gume su i danas iznimno krhke. Ciklus zagrijavanja je koristan način da se vaše gume učvrste i da se sačuva njihova dugotrajnost.

Što je to ciklus zagrijavanja gume ?

Ciklus zagrijavanja je mjerna jedinica koja se rabi za opis trajanja gume za takmičenja. . To je petlja koju guma pređe između dvije pauze. To jest, između trenutka kada je hladno, i kada se temperatura diže zbog vožnje, i trenutka kada guma ponovno odmara.

Kako ciklus zagrijavanja može utjecati na istrošenost mojih guma ?

Kada guma izađe iz tvornice, potreban je jedan period lepanja kako bi njene performanse postale optimalne. Kada se radi o gumama za trkačka vozila, to proizlazi iz činjenice da veze između molekula kaučuka nisu uniformne. Postoje čvrste i slabe veze. Izazov je da se oslobodite tih slabih veza koje će uzrokovati preranu istrošenost gume. Fenomen defleksije dopušta da slabe veze popucaju.

Što uraditi da ojačate strukturu gume ?

Ciklusa zagrijavanja ima onoliko koliko ima i vrsta uporabe gume. Najvažniji je prvi ciklus. Važno je pratiti sljedeće upute kako biste iz njega izvukli najbolje.

Prvi ciklus zagrijavanja mora biti progresivan, savjetuje se da progresivno povećavate brzinu i da ne upravljate volanom previše agresivno.

Vrijeme zagrijavanja mora uzeti oko 10-15 minuta. Kako biste to uradili, provozajte nekoliko krugova po stazi, bez forsiranja, progresivno povećavajući brzinu. Posljednji krug mora omogućiti da dosegnete maksimalnu temperaturu i brzinu. Koliko možete, izbjegavajte paljenje guma.

Tijekom pauze, ne treba ih dirati tijekom najmanje 24 sata. Ustvari, rast temperature i trljanje omogućili su slabim vezama da se raskinu tijekom prve vožnje.

Period odmora omogućava molekulama kaučuka da se ponovno rekonstruiraju u korist jakih veza (što predstavlja tendenciju ka entropiji jednog sustava).

Nasuprot tome, ukoliko ne budete poštovali ovaj period mirovanja, to će prouzročiti kraće trajanje gume jer veze neće imati vremena da se ponovno rekonstruiraju.