Pretraga po dimenzijama

Kupnja guma za kamper

Gume za kampere imaju oznaku "CP" na boku. Posebno su dizajnirane da izdrže velika opterećenja i da traju dulje od klasičnih guma.

Osigurajte vožnju s odgovarajućim tlakom u gumama. Smanjenjem tlaka vaših guma smanjuje se njihova nosivost. Na teškim vozilima kao što su kamperi to može uzrokovati nepovratna oštećenja gaznog sloja.

Trebate li napumpati stražnje gume kampera?

Gume "CP" mogu biti napumpane za 0,75 bara više na stražnjoj osovini vašeg kampera. Ako u priručniku proizvođača nije navedeno drugačije, možete napumpati na 4,75 bara sprijeda i 5,5 bara straga. Gazni sloj vaših guma "CP" neće se deformirati jer su one dizajnirane tako da izdrže visoki tlak.

Koje gume kupiti za kamper?

 • Michelin XC Camping
 • Michelin Agilis Camping
 • Michelin Agilis Alpin
 • Pirelli Camper L6
 • Pirelli Chrono Camper
 • Pirelli Carrier Camper
 • Continental VancoCamper

Najpopularnije veličine:

Krenuti u avanturu i priuštiti si dobre izlete tijekom praznika, to je sveti gral za sve ljubitelje putovanja i lijepih destinacija s kamperskim vozilima. Da ne biste ostali zaglavljeni uz cestu i morali čekati dolazak vučne službe, bolje je dobro provjeriti stanje vaših guma. Opremanje odgovarajućim i dobrim gumama je minimum za putovanje bezbrižnog uma. Otkrijte u ovom vodiču koji vam nudi Gumelider.com.hr korisne savjete za uspješan odabir guma za vaše kampersko vozilo i iskoristite svoju investiciju dugi niz godina.

Zašto ne koristiti klasične gume za kampersko vozilo?

Kampersko vozilo je teže od klasičnih putničkih automobila. Ovo svestrano prijevozno sredstvo također je opremljeno za korištenje kao pokretni smještaj (kuhinja, kupaonica, WC...). Stoga je potrebno da ima kotače koji mogu podnijeti teške terete.

Iz tog razloga, proizvođači su razvili izdržljivije i otpornije gume. Kampersko vozilo, svrstano među komercijalna vozila, standardno je opremljeno gumama koje nose oznaku C. To su homologirane gume preporučene za komercijalna vozila i kombi vozila. Međutim, kamperska vozila podnose puno veće terete od ovih kategorija vozila. Stoga je mudrije odabrati pojačane gume koje nose oznaku CP.

Uistinu, gume za kamperska vozila označene CP bolje se prilagođavaju zahtjevima ovog vozila za odmor čija težina može doseći 3,5 tone. Ne samo da mogu izdržati veće pritiske (do 5,5 bara), već omogućuju i dugotrajna putovanja bez stresa. Stoga su idealan izbor.

Kako odabrati gume za vaše kampersko vozilo?

Gume za kamperska vozila postoje u mnogim varijacijama: veličine, indeksi brzine i tereta, marke... Stoga se model ne odabire nasumice. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći odabrati model gume koji će se savršeno prilagoditi vašem kamperskom vozilu.

Dimenzije guma kamperskog vozila

Da ne biste kupili previše male ili prevelike gume za vaše vozilo, oznaka koja se nalazi na bočnoj strani vaših guma može vam pomoći. Predstavljena je na sljedeći način: 195/65 R15 91V (to je primjer).

Broj 195 predstavlja širinu gume u milimetrima. Broj 65 je njegova visina izražena kao postotak širine. Slovo R znači da je radijalnog tipa. Stoga pogledajte ovu oznaku i naručite modele istih dimenzija.

Indeks tereta i brzine

Sva kamperska vozila nemaju istu veličinu. Dok neka vozila mogu težiti više od 3,5 tone, druga su znatno lakša. Gume koje ne mogu podnijeti težinu vozila mogu puknuti u prometu i ugroziti vaš život. Da biste to izbjegli, uzmite u obzir indeks tereta preporučen od strane proizvođača prilikom odabira.

Indeks tereta je težina (u kg) koju guma može podnijeti. Također treba poštovati indeks brzine. Ova konstanta je maksimalna brzina kojom guma može voziti pod dobrim uvjetima.

Gdje možemo pronaći vrijednosti ovih dva indeksa? Uzmimo uvijek gore navedeni primjer. Broj koji prethodi slovu V (91) označava indeks tereta. Indeks 91 znači da kotač ne može podnijeti više od 615 kg.

Što se tiče indeksa brzine, on je predstavljen jednim ili više slova (ovdje V, što znači da brzina gume ne može premašiti 240 km/h). Za više detalja o ova dva parametra, pogledajte naš vodič o indeksima tereta i brzine.

Priuštite si zimske gume za zimu

Zima i njeni izazovi su neizbježni. Ako morate putovati sa svojim kamperskim vozilom tijekom ove sezone, morat ćete opremiti njegove kotače zimskim gumama. To je specifična kategorija guma koju lako prepoznajemo po oznaci 3PMSF (pahuljica snijega okružena s tri vrha planine) na bočnoj strani.

Zimske gume su dizajnirane da izdrže teške uvjete hladnih sezona. Jamče veću sigurnost vožnje i štite vas od izlijetanja s ceste i klizanja. Upotreba 3PMSF guma nije obavezna u Francuskoj. Ali zakon to zahtijeva u nekim europskim zemljama (na primjer u Njemačkoj) tijekom zimske sezone na snježnim ili zaleđenim cestama.

Guma za sve sezone, dobar kompromis za cijelu godinu

Ako ste nomad i vozite tijekom cijele godine, smatrat ćete da su gume All Season praktičnije. Svestrane su, optimalno se prilagođavaju uvjetima asfalta ljeti i zahtjevnim terenima. Ove gume također dobro podnose hladnoću kako bi pružile zadovoljavajuće performanse. Međutim, ovi 4S modeli nisu dizajnirani da podnesu učinke ekstremne zime. Zimi će biti manje učinkoviti od zimske gume, a ljeti će biti isto ako ih usporedimo s klasičnom gumom za kamperska vozila. Međutim, ako se ne upuštate u planine i na vrlo zaleđene staze tijekom hladnih sezona, to je dobar kompromis.

Kada trebate promijeniti gume na kamperskom vozilu?

Vrlo je teško biti kategoričan o vijeku trajanja guma kamperskog vozila. Treba uzeti u obzir nekoliko parametara, uključujući učestalost korištenja, vrstu cesta, održavanje...

Treba uzeti u obzir:

 • Stanje gume (suha ili potpuno siva, više nije učinkovita);
 • Stupanj trošenja gume (dosegnut je indikator trošenja);
 • Datum proizvodnje kotača (prirodna trošenja se povećava i performanse se znatno smanjuju s vremenom) ...

Da biste saznali kako pročitati datum proizvodnje gume, možete pročitati naš članak posvećen DOT-u guma.

Osim toga, zakon zahtijeva zamjenu gume kada dosegne indikator trošenja. Ako imate sumnje, neka profesionalac pregleda kotače vašeg vozila kako bi vas usmjerio.

Kako produžiti vijek trajanja guma kamperskog vozila?

Procjenjuje se da se kampersko vozilo koristi prosječno 17 puta godišnje. Unatoč tome, mnogi vlasnici kamperskih vozila imaju tendenciju zanemariti održavanje vozila. To je ipak potrebno za dugovječnost svih automobila. Što učiniti da bi se spriječilo prerano trošenje guma kamperskog vozila i produljio njihov vijek trajanja? Treba:

 • Redovito provjeravati tlak u gumama kako bi se izbjeglo da budu nedovoljno napuhane ili prenapuhane tijekom vožnje;
 • Uvijek prije polaska na put provjeriti je li teret pravilno raspoređen po vozilu...

Ovdje je još jedan savjet koji možete isprobati: zamjena prednjih i stražnjih kotača. Obavljajući istovremeno pogonske i upravljačke funkcije, prednji kotači se općenito brže troše. Zamjena s onima na stražnjoj strani svakih 10 000 kilometara može stvarno povećati njihov vijek trajanja. Međutim, pobrinite se da poštujete indekse tereta.

LiveChat
Whatsapp Messenger